Κλείσιμο

Τι σημαίνει η αναγνώριση της ανεξαρτησία του Ντονμπάς από τον Πούτιν-Πώς θα αντιδράσει η Δύση

Οι εξελίξεις στο Ουκρανικό λαμβάνουν πλέον δραματική τροπή καθώς λίγες ώρες νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και Λουκχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος προχώρησε σε ένα εκτεταμένο, τηλεοπτικό διάγγελμα το οποίο διήρκεσε περί την μιάμιση ώρα, και μέσα από αυτό συνόψισε πως η Μόσχα θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία με την απόφαση αυτή μάλιστα να αναμένεται να ληφθεί άμεσα. 

Συγκεκριμένα έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο περιοχές του Ντονμπάς.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα του Ρώσου προέδρου να υπογράφει διάταγμα ξεκαθαρίζοντας πως θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να στηρίξει την απόφαση αυτή, και υπογράμμισε πως 4 εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε γενοκτονία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις, υπογράμμισε ο Πούτιν, βομβαρδίζουν περιοχές αμάχων στο Ντονμπάς και σκοτώνουν αμάχους, προτού διερωτηθεί «πόσο ακόμη μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό;»

"Κρίνω απαραίτητο να αναγνωρίσω αμέσως την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ", συνόψισε δηλώνοντας βέβαιος πως έχει τη στήριξη των Ρώσων πολιτών για την απόφασή του.

Σημειώνεται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατασκοπεύουν συνεχώς τη Ρωσία. 

Υποστήριξε δε, πως η όλη κατάσταση αποτελεί μια κάλυψη για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Η ένταξη, μάλιστα, της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μια άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Εξάλλου, εκτίμησε, η Δύση θα επιβάλει έτσι κι αλλιώς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Το έδαφος για τις κυρώσεις θα βρεθεί ή θα επινοηθεί και δεν θα έχει να κάνει με την Ουκρανία, υποστήριξε.

Σε αυτό το πλαίσιο και η Ρωσία έχει το δικαίωμα να λάβει αντίμετρα. Η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει την ασφάλειά της κι αυτό κάνουμε, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

AP

Αναβρασμός στην Δύση

Το διάγγελμα Πούτιν πυροδότησε άμεσες αντιδράσεις και ευρεία κινητοποίηση της Δύσης η οποία όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ θα αντιδράσει με ενότητα, σταθερότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών είναι ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Ελιζέ.

«Ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας», χαρακτήρισε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ από τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Επιπλέον σε τηλεφωνική επικοινωνία. διάρκειας περισσότερης της μισής ώρας, με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι προχώρησε άμεσα ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει σύντομα εκτελεστική εντολή η οποία θα απαγορεύσει τις "νέες επενδύσεις, το εμπόριο και τη χρηματοδότηση από Αμερικανούς, προς, από ή στις" δύο αποσχισθείσες φιλορωσικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, τις οποίες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητες οντότητες νωρίτερα απόψε, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το διάταγμα θα προβλέπει επίσης την επιβολή κυρώσεων "σε οποιοδήποτε πρόσωπο αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας", δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε ανακοίνωση.
 

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ουκρανία, συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, στις 09.30  το πρωί,  υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το ΚΥΣΕΑ, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Θα εξεταστεί  το  σενάριο να διακοπεί η τροφοδοσία της χώρας σε Φυσικό Αέριο από τον αγωγό Ρωσίας Ουκρανίας. 

Ήδη στην ΔΕΠΑ έχει σημάνει συναγερμός και όπως πλέον αναφέρουν πηγές της επιχείρησης, στρέφονται σε εισαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου μέσω της Ρεβυθούσας, τον τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στα Μέγαρα. 

Χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως αμερικανικά πλοία που μεταφέρουν φυσικό αέριο και αρχικά είχαν προορισμό χώρες της Ασίας, αναμένεται να καταπλεύσουν σύντομα στην Ελλάδα, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα εφοδιασμού.

Τι σημαίνει η αναγνώριση από τη Ρωσία;

Για πρώτη φορά η Ρωσία δηλώνει ότι δεν θεωρεί το Ντονμπάς τμήμα της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου ανοίγει για την Μόσχα ο δρόμος να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις αποσχισθείσες περιοχές, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει απέναντι στην Ουκρανία. Ο Ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Μποροντάι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο Reuters ότι οι αυτονομιστές θα μπορούσαν στη συνέχεια να στραφούν στη Ρωσία για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Κάτι τέτοιο, φυσικά, θα οδηγούσε σε ανοικτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
 
Τι μέλλει γενέσθαι με την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ;

Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» ουσιαστικά βάζει τέλος στις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες αν και δεν είχαν εφαρμοστεί αντιμετωπίζονταν από όλες τις πλευρές (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) ως η καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση της κρίσης. Οι συμφωνίες προέβλεπαν μεγάλο βαθμό αυτονομίας για τις δύο συγκεκριμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

 
Πώς θα αντιδράσει η Δύση;

Εδώ και μήνες οι χώρες της Δύσης προειδοποιούσαν τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας θα επέφερε μία ισχυρή απάντηση, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής αυστηρών οικονομικών κυρώσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αναγνώριση «θα υπονόμευε περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έθετε υπό περαιτέρω αμφισβήτηση την δέσμευση της Ρωσίας, ότι θα εξακολουθήσει να εμπλέκεται στις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής επίλυσης αυτής της κρίσης». Είπε ακόμη ότι θα απαιτούσε μία «άμεση και ισχυρή» απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της.
 
Έχει αναγνωρίσει η Ρωσία άλλες αποσχισθείσες περιοχές στο παρελθόν;

Ναι, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, δύο περιοχών που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία, μετά τον πόλεμο του 2008. Τους παρείχε εκτεταμένη δημοσιονομική υποστήριξη, έδωσε ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους και εγκατέστησε χιλιάδες στρατιώτες σε αυτά τα εδάφη.

ΠΗΓΗ: SKAIGR/ΑΠΕ

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ:AP