ΚΑΙΡΟΣ

Οι πολλές μη ενημερωμένες εφαρμογές θέτουν σε κίνδυνο τις φορητές συσκευές

Εκτεθειμένους σε κινδύνους ασφαλείας αφήνει τους κατόχους φορητών συσκευών η ψηφιακή «ακαταστασία», σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Labs. Συγκεκριμένα, οι πληθώρα των εφαρμογών που χρησιμοποιούν πλέον οι χρήστες, είτε στα κινητά τους τηλέφωνα είτε στα tablets ή laptops, δημιουργούν συνθήκες επικινδυνότητας αφού η πλειονότητα αυτών παραμελούν να πραγματοποιούν αναβαθμίσεις στις τελευταίες ενημερωμένες εκδόσεις.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο μέσος αριθμός εφαρμογών που κατεβάζει ένας χρήστες είναι συνήθως 12 ανά μήνα, ενώ διαγράφουν 10 με αποτέλεσμα να προστίθενται στις συσκευές τους 2 εφαρμογές μηνιαίως. Για τον λόγο αυτόν η αποτελεσματική τους διαχείριση είναι μείζονος σημασίας προκειμένου να αποφεύγεται η «ακαταστασία». Ωστόσο, από την έρευνα αποκαλύπτεται ότι μόνο οι μισοί (55%) των χρηστών αναβαθμίζουν με συνέπεια τις εφαρμογές τους.

Η τακτική ενημέρωση των εφαρμογών σημαίνει ότι ο χρήστης είναι προστατευμένος από επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού, το οποίο εκμεταλλεύεται τυχόν ευάλωτα σημεία με σκοπό να παραβιάσει το σύστημα της συσκευής. Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 28% των ερωτηθέντων πραγματοποιεί αναβαθμίσεις στις εφαρμογές -κι εφόσον είναι αναγκασμένοι να το κάνουν- ενώ το 10% δεν κάνει ποτέ ενημέρωση.

Όπως προειδοποιεί η Kaspersky Lab, οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μεγάλος αριθμός εφαρμογών μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα ευαίσθητα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή, όπως επαφές, μηνύματα και τοποθεσία. Επιπλέον, πολλές από τις εφαρμογές ξεκινούν στο παρασκήνιο χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να αλληλεπιδράσει καθόλου μαζί τους.

Τέλος, από τα ευρήματα της έρευνας διαπιστώνεται ότι οι χρήστες δεν προσαρμόζουν συχνά τις ρυθμίσεις των εφαρμογών, αφού μόνο το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προχωρά σε μια τέτοια κίνηση.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ