Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ στη Βρετανία, καθώς επίσης των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Φρέιλινγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal (BMJ)", ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 120.000 ανθρώπους ηλικίας 40 έως 70 ετών.
Όπως διαπιστώθηκε, αν -για καθαρά γενετικούς λόγους- ένας άνδρας είναι επτά εκατοστά πιο κοντός από έναν άλλο άνδρα, τότε κατά μέσο όρο το ετήσιο εισόδημά του είναι περίπου 1.500 λίρες (σχεδόν 2.000 ευρώ) μικρότερο. Αν μία γυναίκα έχει βάρος έξι κιλά μεγαλύτερο από μία άλλη ίδιου ύψους, τότε το ετήσιο εισόδημά της είναι 1.500 λίρες (2.000 ευρώ) μικρότερο.
Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει το ύψος και το βάρος με τα εισοδήματα ενός ατόμου, το επάγγελμά του, τον τόπο διαμονής του, το μορφωτικό επίπεδό του κ.α. Είναι επίσης ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι από φτωχότερες οικογένειες και περιοχές είναι πιθανότερο να έχουν μικρότερο ύψος και μεγαλύτερο βάρος, εν μέρει λόγω χαμηλότερης μόρφωσης και της χειρότερης διατροφής τους ήδη από την παιδική ηλικία.
Η νέα μελέτη δείχνει πειστικά ότι η σχέση είναι διπλής κατεύθυνσης: το χαμηλότερο ύψος στους άνδρες και το μεγαλύτερο βάρος στις γυναίκες έχουν ως αποτέλεσμα τις μειωμένες ευκαιρίες στη ζωή και ειδικότερα το μικρότερο εισόδημα.
«Η έρευνά μας είναι η καλύτερη έως τώρα απόδειξη ότι το ύψος και το βάρος μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τα εισοδήματα κάποιου, καθώς και άλλους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες της ζωής του», δήλωσε ο Φρέίλινγκ. «Έως τώρα οι περισσότεροι υπέθεταν ότι το μικρότερο ύψος και το μεγαλύτερο βάρος ήσαν συνέπειες της χειρότερης διατροφής και των μικρότερων ευκαιριών στη ζωή. Τώρα δείξαμε ότι ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή ότι το μικρότερο ύψος και το μεγαλύτερο βάρος μπορούν να οδηγήσουν σε μικρότερο εισόδημα», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι ασφαλώς αυτό δεν ισχύει για κάθε κοντό άνδρα και για κάθε παχουλή γυναίκα, εφόσον αρκετοί είναι πετυχημένοι οικονομικά, όμως πρόκειται για μια γενική τάση που είναι αναμφισβήτητη. Όπως είπαν, το γιατί αυτό συμβαίνει, είναι ένα ανοιχτό ερώτημα με πολλές πιθανές απαντήσεις, ιδίως σε μια κοινωνία που αποδίδει υπερβολική αξία στην «εικόνα»: μειωμένη αυτοεκτίμηση (ή και κατάθλιψη) του ίδιου του ατόμου, προκατάληψη των εργοδοτών, ευρύτερες κοινωνικές διακρίσεις κ.α.Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.