Προηγούμενες μελέτες έχουν δώσει πολλαπλές ενδείξεις πως ο ύπνος βοηθά την μνήμη και η νέα έρευνα το επιβεβαιώνει. Επιπλέον, δείχνει για πρώτη φορά ότι ο ύπνος πρωτίστως ενισχύει τις πληροφορίες και τις εμπειρίες στις οποίες κάθε άνθρωπος δίνει αυξημένη σημασία, έτσι ώστε αυτές να γίνουν τμήμα της μακρόχρονης μνήμης στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Μπλακγκρόου, διευθυντή του Εργαστηρίου Ύπνου του Πανεπιστημίου του Σουόνσι στην Ουαλία, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης και θα κάνουν ανάλογη δημοσίευση στο περιοδικό ερευνών για τον ύπνο "Journal of Sleep Research".
Οι επιστήμονες πειραματίσθηκαν με 81 βρετανούς μη ουαλούς εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να μάθουν λέξεις της -κελτικής προέλευσης- ουαλικής γλώσσας και, στη συνέχεια, να τις θυμηθούν αφότου είχαν περάσει 12 ώρες.
Όσοι είχαν μάθει τις λέξεις το απόγευμα και μετά είχαν κοιμηθεί, τις θυμούνταν καλύτερα το επόμενο πρωί, σε σχέση με όσους είχαν μάθει τις λέξεις το πρωί, οι οποίοι τις θυμούνταν λιγότερο το απόγευμα.
Επιπροσθέτως, η θετική επίδραση του ύπνου ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε όσους είχαν προσωπικό ενδιαφέρον για τη γλώσσα. Όσο μεγαλύτερο ήταν το ενδιαφέρον τους, τόσο καλύτερη ήταν η μνήμη τους μετά τον ύπνο.
Παραμένει ασαφές ποιόν ακριβώς ρόλο παίζουν τα όνειρα στη μνήμη και κατά πόσο ένας ύπνος χωρίς καθόλου όνειρα επίσης βοηθά να θυμάται κανείς καλύτερα όσα έμαθε. Πάντως, σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να ονειρεύονται πράγματα με συναισθηματική σημασία γι' αυτούς, τα οποία συνέβησαν μέσα στη μέρα.Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.