Στο πάνελ συμμετείχαν οι κριτικοί κινηματογράφου και μέλη της ΠΕΚΚ, Ανδρέας Τύρος και Νίκος Κουρμουλής. Τη συζήτηση συντόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανοράματος, Νίνος Φένεκ Μικελίδης.
«Το θέμα της συζήτησης «Βορράς vs Νότος» δεν ήταν μια ιδέα για να διαχωριστούν οι ζώνες της Ευρώπης, αλλά για να εξετάσουμε που η ευρωπαϊκή ταυτότητα συγκλίνει και που υπάρχουν οι αποκλίνουσες από πλευράς ιστορικής, πολιτικής και κυρίως πνευματικής διαδρομής» έσπευσε να ξεκαθαρίσει στην αρχή ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης.
Σύμφωνα με τον Νίκο Κουρμουλή, σε ό,τι αφορά το δημιουργικό κομμάτι των ευρωπαϊκών κινηματογραφιών δεν υπάρχουν ιδιαίτερες διαφορές. Για τον ίδιο, αυτές εντοπίζονται κυρίως στο τεχνικό κομμάτι σε επίπεδο κινηματογραφικών σχολών.
«Αυτή τη στιγμή θέματα όπως η ανεργία, το μεταναστευτικό, το τράφικινγκ, η πορνεία ανηλίκων, απασχολούν όλη την Ευρώπη με αποτέλεσμα να βλέπουμε μία κινηματογραφική ομογενοποίηση τα τελευταία χρόνια. Στον κινηματογράφο έχουν εισβάλλει πλέον οι ανθρωπιστικές επιστήμες, η κοινωνιολογία, η ψυχανάλυση οι οποίες ενέχονται μεν στη λογική και στις σκέψεις ενός δημιουργού αλλά δεν είναι αυτά που κάνουν το έργο. Ακόμη παρατηρούμε ότι όλο και συχνότερα η επιλογή των θεμάτων γίνεται από τη δύσκολη πραγματικότητα που ζούμε. Θέματα που βγαίνουν από την επικαιρότητα, από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις γίνονται ταινίες. Αυτό φυσικά έχει το ενδιαφέρον και τη δυναμική του, αλλά ως ένα μεγάλο βαθμό σπάει τη δημιουργική έκφραση, αυτή την ενάργεια που θέλει να πάει τα πράγματα παρακάτω» ανέφερε ο ίδιος.
Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή ο κ. Κουρμουλής μίλησε για τους δημιουργούς της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης ιδιαίτερα των δεκαετιών '60 και '70, οι οποίοι - όπως είπε- ήταν άνθρωποι που βγήκαν μέσα από κοινωνικά και ριζοσπαστικοποιημένα κινήματα εκείνης της εποχής. «Δεν ήταν άνθρωποι που πήγαιναν απέξω για να δουν πως είναι τα πράγματα και τι συμβαίνει εκεί, ήταν μέρος τους. 'Αρα μπορούσαν πολύ πιο εύκολα να κάνουν ένα κινηματογράφο που πλησίαζε στο ντοκιμαντέρ. Από τη μεριά του, ο ευρωπαϊκός Νότος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχε περισσότερο «ανθρώπους- μεγέθη». Ανθρώπους που ήταν οι «παλιάτσοι της ψυχής», όπως ο Βισκόντι, που έβλεπαν τα πράγματα από μια διαφορετική σκοπιά» υπογράμμισε για να καταλήξει στο ότι τελικά αυτό που ενώνει και κινητοποιεί τον ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο είναι τα κοινωνικά ζητήματα και ένας κινηματογράφος που θέλει να πει τις προσωπικές ιστορίες και τις εσωτερικές διαδρομές των προσώπων που κινούνται στην παγκόσμια σφαίρα.
Για τον Ανδρέα Τύρο οι ευρωπαϊκές κινηματογραφίες συγκλίνουν γύρω από τη βαθύτατη κρίση πολιτισμού και την κρίση δημοκρατίας που βιώνει όλη η Ευρώπη. «Το θέμα είναι πώς η κάθε κινηματογραφία με τα εθνικά ή τα διεθνικά χαρακτηριστικά της μπορεί να αντιμετωπίσει, να σχολιάσει και να αντιπαρατεθεί εντέλει σε αυτούς τους όρους μιας γενικευμένης βαναυσότητας, η οποία δεν γνωρίζει σύνορα αλλά διασχίζει όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο» τόνισε.
Μιλώντας για τον ελληνικό κινηματογράφο ο κ. Τύρος υποστήριξε ότι εξάγουμε την εικόνα μιας «ιλουστρασιόν καταστροφής» που συμβαίνει στη χώρα μας, γιατί είναι- σύμφωνα με τον ίδιο- πιο εύκολα καταναλώσιμη από τις αγορές της Βόρειας Ευρώπης και των ΗΠΑ και από τα διεθνή φεστιβάλ. «Υπάρχουν κάποιοι που νιώθουν πολύ βολικά μέσα σε αυτή τη συνθήκη, σπεύδοντας να την τροφοδοτήσουν με αυτό που υποψιάζονται ότι είναι ζήτηση» σχολίασε.
Με επίκεντρο πάντα το διαγωνιστικό του τμήμα, το οποίο ξεκινά σήμερα και προσφέρει μια επιλογή από πρόσφατες ευρωπαϊκές ταινίες, τις περισσότερες ήδη βραβευμένες ή υποψήφιες σε διάφορα φεστιβάλ, καθώς και ταινίες από νέους και ταλαντούχους σκηνοθέτες, το 26ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου σήκωσε αυλαία την προηγούμενη Πέμπτη και ολοκληρώνεται στις 27 Νοεμβρίου.
Ανάμεσα στις ταινίες του διαγωνιστικού ξεχωρίζουν το «Viva la liberta», μια ευρηματική σάτιρα για την ιταλική πολιτική σκηνή και όχι μόνο, το «Class enemy», ένα συγκλονιστικό δράμα που εκτυλίσσεται σε ένα γυμνάσιο με φόντο μια αυτοκτονία, το «The Priest's Children», μια ευφυής κωμωδία για τη θρησκεία και το ταμπού της αντισύλληψης, και το «In Bloom», ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για την αντρική βία και την αναζήτηση της γυναικείας ταυτότητας.
Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ με την προβολή σε αβάν- πρεμιέρ της αγγλικής ταινίας «The Invisible Woman» που σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστεί ο Ρέιφ Φάινς και πραγματεύεται ένα κρυφό έρωτα του διάσημου Βρετανού συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς.Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.