ΚΑΙΡΟΣ

Νίκη – Χωμενίδης: Ένα ιδιαίτερο μυθιστόρημα για την αριστερά και την ελληνική ιστορία

Ένα μυθιστόρημα βασισμένο στις αφηγήσεις της μητέρας του για τον παππού του, αλλά και στις ίδιες τις αφηγήσεις του παππού του για την πολύχρονη και την πολύπαθη σχέση του με την Αριστερά είναι το καινούργιο βιβλίο του Χ. Α. Χωμενίδη, που παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στις 7.30, στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη, σε μια κατάμεστη αίθουσα.

Το μυθιστόρημα τιτλοφορείται «Νίκη» και η Νίκη δεν είναι άλλη από τη μητέρα του συγγραφέα η οποία υπήρξε κόρη του Βασίλη Νεφελούδη, του πιο προβεβλημένου στελέχους του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου.

«Όσα γράφω στο βιβλίο απευθύνονται σε μιαν άλλη Νίκη, την κόρη μου» είπε ο Χ. Α. Χωμενίδης, συμπληρώνοντας πως το περιεχόμενό του το είχε αρχικά σκεφτεί σαν ένα μεγάλο γράμμα προς εκείνη: «Η ιδέα για το μυθιστόρημα προέκυψε το καλοκαίρι του 2012, όταν φάνηκε πως τα τραύματα του παρελθόντος μπορούσε πολύ εύκολα να ανέβουν στην επιφάνεια. Πρόκειται για αλληλοσυμπληρούμενες ιστορίες που άκουσα στο οικογενειακό μου περιβάλλον. Όλα, βεβαίως, είναι μυθοπλασία. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν σημαίνει πως δεν αντανακλούν τον βίο πραγματικών προσώπων».



«Το βιβλίο μιλάει για την Ιστορία, αλλά αποτελεί κι ένα γοητευτικό ανάγνωσμα» παρατήρησε από τη μεριά του ο ιστορικός Ιάσων Χανδρινός: «Ο συγγραφέας παρακολουθεί την ιστορία του ΚΚΕ, που λόγω των υψηλών τειχών τα οποία την περιβάλλουν παραμένει εν πολλοίς στη φαντασία μας, επιτρέποντάς μας κάποτε να τη μυθοποιούμε. Το μυθιστόρημά του είναι μια υπαρξιακή κατάδυση στο ζήτημα της κομματικής πίστης. Παρά το γεγονός πως ο Νεφελούδης αποβλήθηκε από ένα σημείο και μετά από τους κόλπους του ΚΚΕ, δεν έχασε ποτέ την ιδεολογική του πίστη. Η βασική σύγκρουση του βιβλίου είναι η σύγκρουση ανάμεσα σε αυτή την πίστη και την οικογένεια, αποδεικνύοντας πως οι άνθρωποι είναι εντελώς απρόβλεπτοι σε κρίσιμες περιστάσεις: δεν συμπεριφέρονται ποτέ σαν μαθηματικές εξισώσεις».

«Ο Χωμενίδης είναι ένας σπινθηροβόλος συγγραφέας» σημείωσε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης: «Χιουμορίστας, ειρωνικός, σαρκαστικός, αλλά και αυτοσαρκαστικός, επιχειρεί μια περιπλάνηση στην ιστορία της οικογένειας της μητέρας του. Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο Νεφελούδης, ένα μυθικό πρόσωπο για τη γενιά μου, που είχε την ευκαιρία να μάθει πολλά από αυτόν και να εκτιμήσει το ανεξάρτητο και αντιδογματικό του πνεύμα».

Τη βραδιά έκλεισε ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Σουκάκος, λέγοντας πως η «Νίκη» μάς ταξιδεύει στον χωροχρόνο της Ιστορίας, εστιάζοντας στο πρόσωπο της πραγματικής Νίκης: από τότε που ήταν βρέφος μέχρι τα τελευταία δύσκολα χρόνια της ωριμότητάς κατά τα οποία υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει με τεράστια γενναιότητα την ασθένεια και τον θάνατό της. Ο Π. Σουκάκος παρακολούθησε τη μητέρα του Χ. Α. Χωμενίδη σε όλη τη διάρκεια της αρρώστιας και έζησε από κοντά την προσωπικότητά της.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ