Σε 2.000 με 3.000 κρούσματα εκτιμά ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Σύψα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
«Περιμένουμε φυσικά ακόμη περισσότερα κρούσματα. Θα ανακοινώνονται τα σοβαρά κρούσματα και αυτά που χρειάζονται νοσηλεία», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Παράλληλα εξήγησε ότι η θνητότητα για τον νέο κορωνοϊό κυμαίνεται από 0,05% έως μέχρι 1% που είναι το υψηλότερο και για την εποχική γρίπη. Επανέλαβε ότι το μήνυμα για αυτοαπομόνωση του γενικού πληθυσμού παραμένει το ίδιο.
Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι αρκετοί συνάδελφοι του «στέλνουν επιστολές με δραματικές εκκλήσεις που μιλούν με ανακρίβειες και διαδίδουν fake news για την πορεία της επιδημίας. Πως γίνονται απειροελάχιστα τεστ και οδηγούμαστεσε μία κατάσταση τύπου Ιταλίας». «Καταλαβαίνω την αγωνία όλων αλλά να μην προξενούν μία επιδημία φόβου και πανικού», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Για την εξέλιξη της επιδημίας ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι πλήρη και επακριβής εικόνα υπήρχε μόνο στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Μάλιστα αναφέρθηκε στην στρατηγική της Νότιας Κορέας να ελέγχει με τεστ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας από τον μεγάλο αριθμό τεστ που έχει κάνει η χώρα μόλις το 3% του πληθυσμού έχει βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό. «Κανείς δεν μας εξασφαλίζει ότι η διακοπή της στρατηγικής τους δεν θα αυξήσει τα κρούσματα στην χώρα», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
«Οι κύριοι στόχοι του εργαστηριακού ελέγχου σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες γίνονται για περιστατικά που έχουν προταθεί από διεθνείς οργανισμούς υγείας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για φάρμακο
Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για ενθαρρυντικά ερευνητικά αποτελέσματα για την δημιουργία φαρμάκου από μία ομάδα στην Κίνα και μία ακόμη στην Γαλλία.
Η πρώτη αφορά ερευνητική ομάδα στην που ανακοίνωσε τη χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Ουχάν και στο Σέντζεν, η οποία έδειξε «αρνητικοποίηση»« του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου».
Επίσης αναφέρθηκε στο σχήμα φαρμάκων που χρησιμοποιείται από την ομάδα του διάσημου Γάλλου καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, Ντιντιέ Ραούλτ, το οποίο πέτυχε αρνητικοποίηση του ιού στο 90% των ασθενών επί των οποίων δοκιμάστηκε.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.