ΚΑΙΡΟΣ

Τι σχέση έχει η ομάδα αίματος με τη νόσο του κορωνοϊού;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν παρουσιάζουν καν συμπτώματα και άλλοι καταλήγουν με αναπνευστική υποστήριξη στην εντατική ή ακόμα χειρότερα πεθαίνουν; Εξαιτίας όλων αυτών των διαφορετικών εξελίξεων της νόσου Covid-19 είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί πόσοι άνθρωποι έχουν όντως μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Γερμανοί και Νορβηγοί επιστήμονες ανέλυσαν τις περιπτώσεις ασθενών με κορωνοϊό που είχαν διαφορετικές ομάδες αίματος. Κατέληξαν σε ορισμένα συμπεράσματα που εκπλήσσουν, παρόλο που τα αποτελέσματα είναι ακόμα προσωρινά. Ένας λόγος για την εξέλιξη της νόσου ενδεχομένως να είναι και η ομάδα αίματος των ασθενών. Οι επιστήμονες ερεύνησαν ποιος είναι ο ρόλος της ομάδας αίματος σε ασθενείς που είχαν χειρότερη εξέλιξη της νόσου.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες στην έρευνά τους εξέτασαν 1610 ασθενείς με κορωνοϊό, οι οποίοι εκδήλωσαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν από τα επιδημιολογικά κέντρα της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπου η εξάπλωση του κορωνοϊού ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Ήταν από το Μιλάνο, την Μόντσα, τη Μαδρίτη, το Σαν Σεμπαστιάν και τη Βαρκελώνη. Η εξέλιξη της νόσου στους ασθενείς αυτούς ήταν ιδιαίτερα άσχημη, κάποιοι μάλιστα δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Τυχεροί αλλά κανείς δεν είναι άτρωτος

Οι επιστήμονες εξέτασαν σε συγκεκριμένα σημεία το DNA των ασθενών. Τα σημεία αυτά συχνά διαφέρουν μεταξύ τους. Το γενετικό υλικό το συνέκριναν με αίμα που είχαν πάρει από 2.205 υγιείς ανθρώπους.

Ένα πρώτο αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν ομάδα αίματος Α διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο η εξέλιξη της νόσου να είναι πιο βαριά. Στη Γερμανία το 43% των πολιτών ανήκει σε αυτή την ομάδα αίματος. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο, εάν μολυνθούν με τον κορωνοϊό, να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη σε σύγκριση με όσους ανήκουν στην ομάδα αίματος 0.

Μπορεί να θεωρούνται πιο τυχεροί βάσει αυτής της έρευνας, ωστόσο ούτε αυτοί είναι άτρωτοι απέναντι στον κορωνοϊό. Διατρέχουν απλά μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά. Στη Γερμανία το 41% του πληθυσμού ανήκει στην ομάδα αίματος 0.

Σχέση ομάδας αίματος και εξέλιξης της νόσου

Οι ομάδες αίματος Β και ΑΒ με 11% και 5% αντίστοιχα δεν είναι τόσο διαδεδομένες και ο ρόλος τους στην εξέλιξη της νόσου Covid-19 είναι ενδιάμεσος.

Εάν επαληθευθούν τα αποτελέσματα της έρευνας, αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη διαφορετικών φαρμακευτικών θεραπειών. Παρόμοιες έρευνες όπως αυτή για τη σχέση του κορωνοϊού με την ομάδα αίματος και την εξέλιξη της νόσου έχουν γίνει και για άλλες ασθένειες.
Για παράδειγμα στην ελονοσία ανακαλύφθηκε ότι άνθρωποι με ομάδα αίματος 0 σπάνια ασθενούσαν, ενώ σε περίπτωση που νοσούσαν η νόσος εξελισσόταν πολύ καλά. Για άλλες ασθένειες είναι άλλες ομάδες αίματος που προστατεύουν περισσότερο. Για παράδειγμα αυτό ισχύει για την ομάδα Α στην πανώλη. Μένουν πάντως ακόμα πολλά να ερευνηθούν έως ότου εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.


Πηγή: DW - Γκούντρουν Χάιζε/ Μαρία Ρηγούτσου