«Μέσα στον οργανισμό μας υπάρχουν κύτταρα που είναι "μαγικά". Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα ή βλαστοκύτταρα. Είναι εκείνα που υπάρχουν μέσα στον μυελό των οστών του οργανισμού μας. Εκεί παράγεται το αίμα. Ο μυελός των οστών είναι ένα εργαστήρι το οποίο παράγει τα κύτταρα του αίματός μας σε συνεχή βάση. Αυτά τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα ή βλαστοκύτταρα έχουν τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζονται να εξελίσσονται, να αλλάζουν όπως πολλαπλασιάζονται και να καταλήγουν να γίνουν τα κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα μας. Μπορούν να παράξουν και τις τρεις μορφές κυττάρων αλλά και τον ίδιο τον εαυτό τους». Με τα λόγια αυτά ο αιματολόγος Δαμιανός Σωτηρόπουλος Διευθυντής Αιματολογικής κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου», περιέγραψε το ρόλο του μυελού των οστών που χρησιμοποιείται για μεταμοσχεύσεις σε πολύ σοβαρές παθήσεις όπως οι λευχαιμίες, σε διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και κεντρικό θέμα: «ο κοινωνικός ρόλος του σχολείου: Εκπαιδεύουμε για τη ζωή, χαρίζουμε ζωή».
Όπως ανέφερε, το μόνο που χρειάζεται για να γίνει κάποιος εθελοντής δότης είναι η λήψη λίγου σάλιου από το οποίο προκύπτει ο κωδικός συμβατότητας που καταχωρείται στην εθνική και την παγκόσμια δεξαμενή. Μόνο όταν κάποιος είναι συμβατός με κάποιον συγκεκριμένο ασθενή στην Ελλάδα ή το εξωτερικό γίνεται η δωρεά του μοσχεύματος. Συγκεκριμένα ο δότης δίνει αίμα και ο ασθενής λαμβάνει το αίμα με μια απλή μετάγγιση. «Αυτά τα μαγικά κύτταρα ξέρουν πού πρέπει να πάνε και τι πρέπει να κάνουν. Μπαίνουν στις φλέβες, κυκλοφορούν, μπαίνουν στα αγγεία των οστών και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται για να ξαναφτιάξουν τον μυελό του και να έχει το αίμα του ο ασθενής ξανά πίσω» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε ότι όσο περισσότεροι εθελοντές δότες υπάρχουν, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να βρεθεί συμβατός δότης για τους ασθενείς. Οποιοσδήποτε ενήλικας άνθρωπος μπορεί να γίνει εθελοντής δότης μέχρι 45 ετών και ενδεχομένως μέχρι και 50 ετών, εφόσον δεν έχει μεταδοτικό νόσημα και δεν έχει περάσει κακοήθεια, ακόμη και αν έχει γίνει εντελώς καλά, διότι δεν μπορεί να είναι γνωστή η αιτία της κακοήθειας. Ωστόσο επισήμανε ότι η πανδημία επηρέασε τις δεξαμενές, ανέφερε ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες και χαρακτήρισε τους δότες μυελού των οστών ως πραγματικούς ήρωες. Εξάλλου υπογράμμισε το ρόλο που διαδραματίζουν πρόσωπα με μεγάλη αναγνωρισιμότητα όπως ο τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς που υποστήριξε την προσπάθεια του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» αλλά και στο εξωτερικό ο ηθοποιός Μπράντλεϊ Κούπερ και ο ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο.
Στη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και την ελληνική πραγματικότητα στον τομέα αυτό αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χειρουργός μεταμοσχεύσεων, Νικόλαος Αντωνιάδης. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι γενικά η φύση της μεταμόσχευσης οργάνων ήταν πάντα η θεραπεία των ασθενών με τελικού σταδίου νόσο και αυτό σημαίνει ότι υποψήφιοι για μεταμόσχευση είναι άνθρωποι που δεν έχουν άλλη επιλογή στις περισσότερες περιπτώσεις.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, έξι νέοι ασθενείς προστίθενται κάθε ώρα σε λίστες αναμονής, 18 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα περιμένοντας ένα μόσχευμα ενώ δυστυχώς 12.730 οικογένειες είπαν όχι όταν τους υποβλήθηκε το ερώτημα της δωρεάς. Στο σημείο αυτό έφερε ως θετικό παράδειγμα το μοντέλο εθελοντισμού της Ισπανίας που χαρακτηρίζεται από μεγάλες εκστρατείες ενημέρωσης και καλλιέργεια της ιδέας αυτής στην τέχνη, τον κινηματογράφο αλλά και σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Το αποτέλεσμα, όπως είπε, είναι αξιοθαύμαστο και οδήγησε την Ισπανία στην πρώτη θέση στον κόσμο με ποσοστά δωρεάς και μεταμόσχευσης διπλάσια από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Χαιρετίζοντας τη συνάντηση ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, τόνισε ότι ο σκοπός της ήταν να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των ανθρώπων ώστε να σκέφτονται τον συνάνθρωπό τους και να υιοθετούν συμπεριφορές προσφοράς και αλληλεγγύης όπως η παροχή πρώτων βοηθειών, η προσφορά αίματος και η προσφορά οργάνων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.