ΚΑΙΡΟΣ

Πάνω από 8.000 εμβολιασμοί στις 8/1 - Έως 17.500 ημερησίως για τον υπόλοιπο Ιανουάριο

Mέχρι το βράδυ της Παρασκευής, 8.1.2021, 13 ημέρες από την έναρξη των εμβολιασμών (σύμφωνα με το our world in data) η Ελλάδα είχε εμβολιάσει το 0,33% (34.787 εμβόλια) του πληθυσμού της. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 0.23%. 

Την Πρωτοχρονιά έγιναν 278 εμβολιασμοί. Ο αριθμός έφτασε στις 5.000 στις 4/1. Ξεπέρασε τις 8.000 στις 8/1. Από τις 20/1 που τα εμβολιαστικά κέντρα θα φτάσουν τα 175, η δυναμικότητα θα φθάσει τους 17.500 εμβολιασμούς ημερησίως για τον υπόλοιπο Ιανουάριο. 

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συνάψει η Ε.Ε με τις παραγωγούς εταιρίες των εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί (Pfizer και Moderna) -και της σχετικής κλείδας που ορίζει τις εθνικές κατανομές σε κάθε κράτος μέλος-, έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν για τον Ιανουάριο συνολικά 424.624 δόσεις, δηλαδή, 212.312 εμβόλια. 

Ο αριθμός αυτός διατίθεται σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΕΕ στο υγειονομικό προσωπικό δημοσίων-ιδιωτικών νοσοκομείων και σε ιδιώτες γιατρούς, σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και σε ηλικιωμένους άνω των 85 ετών. 

Oι έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού, στον κύκλο διανομής, φύλαξης και χρήσης των εμβολίων θα είναι συνεχείς. 

Οι γραμμές εμβολιασμού αναπτύσσονται σταδιακά, διότι σχετίζονται α) με το διαθέσιμο αριθμό εμβολίων αυτή τη στιγμή β) την ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού σε ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο ΕΣΥ γ) την προσεκτική δοκιμή μιας συνθέτης εφοδιαστικής αλυσίδας διανομής των φιαλιδίων του εμβολίου υπό πολύ αυστηρές προδιαγραφές αποθήκευσης, ψύξης και μεταφοράς. 

Κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα εκτός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου. Η Ελλάδα έχει κλειδώσει τις δόσεις που της αναλογούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και οι οποίες αναλογούν στον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων πολιτών. 

Μαζικότεροι εμβολιασμοί θα γίνουν όταν αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια. Τότε, θα μπορούμε να φτάσουμε έως και 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Η παρουσίαση του τελικού σχεδίου ανάπτυξης εμβολιαστικών κέντρων δεν πρέπει να συγχέεται με τις σημερινές δυνατότητες εμβολιασμού με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια.

Πηγή: skai.gr