Τα lockdown δεν πρέπει να αρθούν τελείως μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, υποστηρίζει μια νέα μελέτη του ιατρικού περιοδικού «The Lancet», βασισμένη στο ξέσπασμα του ιού στην Κίνα.
Τα δρακόντεια μέτρα που πήρε η Κίνα και οι απαγορεύσεις φάνηκαν ότι λειτούργησαν θετικά και σταμάτησαν την ανοδική πορεία του ιού.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πλήρης άρση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερο κύμα έξαρσης της νόσου.
Στην Ουχάν, η οποία ήταν σε lockdown για 76 μέρες, τα μέτρα χαλάρωσαν, ωστόσο γνωρίζουν το ρίσκο και είναι σε ετοιμότητα να το αντιμετωπίσουν, ειδικά σε ό,τι αφορά την είσοδο τουριστών στη χώρα.
Ο καθηγητής Τζόζεφ Τ. Γου του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που συμμετείχε στην έρευνα, προειδοποίησε ότι ο ρυθμός εξάπλωσης του κορωνοϊού μπορεί να αυξηθεί ξανά αν οι κυβερνήσεις δεν εξασφαλίσουν ότι η άρση των μέτρων θα γίνει αργά και σταδιακά.
«Παρόλο που τα μέτρα, όπως η τήρηση αποστάσεων και η αλλαγή νοοτροπίας, μπορεί να διαρκέσουν για κάποιο χρονικό διάστημα, η επίτευξη μιας ισορροπίας μεταξύ της συνέχισης των οικονομικών δραστηριοτήτων και της διατήρησης του χαμηλού αναπαραγωγικού αριθμού του ιού είναι πιθανόν η καλύτερη στρατηγική μέχρι να καταστούν ευρέως διαθέσιμα τα αποτελεσματικά εμβόλια.»
Η μελέτη αυτή θα μπορούσε να είναι κρίσιμη, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο που είχαν lockdown όνο για λίγες εβδομάδες, θα πρέπει να σκεφτούν την καλύτερη στρατηγική ώστε να μην χαλαρώσουν τελείως οι περιορισμοί και να μπορέσουν οι οικονομίες τους να ανακάμψουν.
Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτύχει μπορεί να υπάρξουν νέα ξεσπάσματα το ιού και κατά συνέπεια νέοι περιορισμοί, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τις υπηρεσίες υγείας και τις οικονομίες.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.