Σε 81 αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο λοιμωξιολόγος και επικεφαλής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας και επιπλέον 20 που επιβαίνουν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο είναι σε καραντίνα έξω από το λιμάνι του Πειραιά.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε μόλις ένας θάνατος στη χώρα.
Ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε συνολικά τα 1415 και οι νεκροί είναι συνολικά 50. Ο μέσος όρος ηλικίας των νεκρών είναι τα 72 έτη. Συνολικά 38 γυναίκες και 12 άνδρες. Το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας.
Μέχρι σήμερα νοσηλεύονται 90 διασωληνωμένοι ασθενείς. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών αυτών είναι 66 ετών. Οι 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι είναι άνδρες. Από τις ΜΕΘ έχουν βγει 6 ασθενείς.
Συνολικά έχουν διενεργηθεί 17.350 τεστ.
Την πεποίθηση ότι θεωρητικά όλοι μπορεί να νοσήσουμε από τον κορωνοϊό εξέφρασε στην καθιερωμένη ενημέρωση του ο Σ. Τσιόδρας συμπληρώνοντας «αρκεί να μην νοσήσουμε όλοι μαζί». Ιδιαίτερη στιγμή στην ενημέρωση αποτέλεσε η ονομαστική αναφορά του σε δεκάδες ονόματα ασθενών με κορωνοϊό αλλά και γιατρών και νοσηλευτών που τους περιθάλπουν, μετά από την επίσκεψη του σε νοσοκομείο αναφοράς. Χαρακτηριστικά είπε «ευχόμαστε περαστικά από καρδιάς σε όλους τους ασθενείς» και εξήρε τις προσπάθειες όλων των υγειονομικών στον αγώνα για τον covid-19.
«Θεωρητικά κανείς δεν είναι άτρωτος. Αρκεί να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί» σχολίασε στην αρχή της ενημέρωσης ο κ. Τσιόδρας.
Δεν κρύβουμε τίποτα. Ανακοινώνουμε όλη την αλήθεια
Ο κος Τσιόδρας έκανε κι ένα σχόλιο για κάποιους που υποστηρίζουν ότι ίσως να μην καταγράφονται όλοι οι θάνατοι από κορωνοϊό στη χώρα μας, τονίζοντας ότι υπάρχει συνεργασία του ΕΟΔΥ με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα συμπληρώνοντας «δεν φοβούμαστε την αλήθεια, αν είχαμε περισσότερες απώλειες θα είχαν καταγραφεί».
Οι μάσκες και οι «αβεβαιότητες» του κορωνοϊού
Στο ζήτημα των προστατευτικών μασκών επανήλθε σήμερα ο κος Τσιόδρας τονίζοντας ότι υπάρχει μια διχογνωμία καθώς κάποιοι λένε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι μάσκες γιατί είναι σε έλλειψη και άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι χρήσιμες για τη μη μετάδοση του ιού.
Ο κος Τσιόδρας έκανε λόγο για πανδημία «αβεβαιοτήτων» τονίζοντας ότι είναι πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε αλλά με βάση τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών οι μάσκες σίγουρα προσφέρουν το μέγιστο όφελος στον χώρο του νοσοκομείου.
«Αν όλοι τηρούσαμε τις αποστάσεις, δεν θα χρειάζονταν οι μάσκες, οι οποίες είναι σε έλλειψη αλλά απαραίτητες για ασθενείς και υγειονομικούς».
Ο κος Τσιόδρας κατέληξε επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και χθες, ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες σε όσους έχουν συμπτώματα ή νοσούν από κορωνοϊό αλλά και σε αυτούς που τους φροντίζουν κι όχι για τους υγιείς.
Η ανοσία και οι επιπτώσεις της νόσου στους πνεύμονες
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό έκανε ξεκάθαρο για μια ακόμη φορά ότι στην ήπια νόσο δεν υπάρχει ανάγκη να πάει κάποιος στο νοσοκομείο «γιατί θα εκθέσει στον ιό και θα εκτεθεί» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τις νεώτερες θεραπείες σε ασθενείς που περνούν τον κορωνοϊό στο σπίτι, είπε ότι ήδη εξετάζονται τα κριτήρια με τα οποία θα χορηγούνται. Ερωτηθείς για το αν η νόσηση από κορωνοϊό αφήνει βλάβες στους πνεύμονες εξήγησε ότι «φαίνεται ότι όσοι κάνουν ελαφρά πνευμονία, δεν έχουν κάποιο κατάλοιπο όσον αφορά τη λειτουργία των πνευμόνων. Είναι νωρίς ακόμη για να πούμε οτιδήποτε. Αυτό που γνωρίζουμε ότι όσοι αρρωσταίνουν σοβαρά και μπαίνουν σε ΜΕΘ θα πρέπει να παρακολουθούνται μακροχρόνια για μήνες, ακόμη και για 1-2 χρόνια»
Ερωτηθείς για το ποια θα είναι η στρατηγική μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας, είπε ότι όσοι άνθρωποι έχουν αναπτύξει υψηλά αντισώματα θα έχουν « ένα τύπου διαβατήριο αντισωμάτων για να μπορούν να δουλεύουν στην πρώτη γραμμή. Ο ιός φαίνεται ότι δημιουργεί ανοσία η οποία σύμφωνα με κάποιους ενδέχεται να διαρκεί από 2-3 χρόνια. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το φθινόπωρο» απάντησε ο κος Τσιόδρας σε ερώτηση για το πότε θα έχουμε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι η στρατηγική για εμβολιασμό για τη γρίπη από το ερχόμενο φθινόπωρο είναι σωστή καθώς όπως είπε «δεν θες να υπάρχουν ταυτόχρονα δυο επιθετικοί ιοί στην κοινότητα».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.