Κλείσιμο

Κορωνοϊός-Παπαευαγγέλου: Στο 6,8 ο δείκτης θετικότητας - 27.000 ενεργά κρούσματα στην επικράτεια

Στο 6,8 υπολογίζεται ο δείκτης θετικότητας κορωνοιού στην Ελλάδα με 27.000 ενεργά κρούσματα να εκτιμάται πως υπάρχουν συνολικά στην επικράτεια, ανέφερε η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Ο κορωνοιός δοκιμάζει τον πλανήτη ολόκληρο με χώρες εν μέσω του Πάσχα των Καθολικών να προχωρούν σε εφαρμογή επιπρόσθετων μέτρων, σχολίασε η κα Παπαευαγγέλου τονίζοντας πως δεν είναι μόνο η Ελλάδα σε δύσκολη φάση.

"Εμείς έχουμε σχετική σταθεροποίηση αλλά σε υψηλό επίπεδο αφού συνολικά στην χώρα μας διαγνώστηκαν 19.000 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα και ο δείκτης θετικότητας είναι εξίσου υψηλός στο 6,8%." είπε.

Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων στην επικράτεια είναι 27.000 κρούσματα περίπου και τα μισά αφορούν την Αττική.

Παρόλο που παρατηρείται σταθεροποίηση στην Νότια Ελλάδα, διαπιστώνεται σταθερή και σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων στην Βόρεια Ελλάδα κυρίως σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε η κα Παπαευαγγέλου βασιζόμενη στα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28% την εβδομάδα που μας πέρασε ενώ υπολογίζεται πως σήμερα εκεί υπάρχουν περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα.

Την ίδια ώρα αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε συστηματική αύξηση κρουσμάτων σε πολλές νησιωτικές περιοχές όπως Ρόδος, Άνδρος και Σποράδες παρόλο που ο αριθμός τους παραμένει χαμηλός.

Την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε για πρώτη φορά μια σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες με 450 περίπου νέες εισαγωγές την μέρα αν και υπάρχουν μέρες, όπως η χθεσινή, που οι εισαγωγές είναι πολύ περισσότερες.

Συνολικά στην επικράτεια νοσηλεύονται εξαιτίας του κορωνοιού 5.200 ασθενείς.

"Ενώ παρατηρείται μια σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες στην Αττική και την Κρήτη, αυξητική είναι η τάση στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η τρίτη και η τέταρτη ΥΠΕ παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των νοσηλεύομενων ασθενών με περισσότερους από χίλιους ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και σχεδόν 200 διασωληνωμένους ασθενείς» εξήγησε.

Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου είναι σαφές ότι η σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης των ΜΕΘ που θα ακολουθήσει τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες αργότερα.

Πηγή: skai.gr