ΚΑΙΡΟΣ

Κορωνοϊός: Ο χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα και το προφίλ των νοσούντων 

Τη γεωγραφική και ηλικιακή κατανομή των ασθενών από νέο κορωνοϊό στη χώρα μας, καθώς και τη μέση ηλικία των κρουσμάτων και των θανάτων καταγράφει έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα από την αρχή της επιδημίας στη χώρα έως και τις 11 Μαΐου.
Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας (11/05), τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου ήταν 10.

Tα στοιχεία της έκθεσης του ΕΟΔΥ αναλυτικά 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν σε 2.726 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 55.5% άνδρες.

Το ίδιο βράδυ έγινε γνωστό ότι απεβίωσε ένας 80χρονος στο νοσοκομείο Σωτηρία, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών από κορωνοϊό  στην Ελλάδα στους 152.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 75 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 32 (62.5% άνδρες).

Από το σύνολο των 2.

726 κρουσμάτων, 607 (22.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1374 (50.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 49 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).



Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, καταγράφονται στο νομό Αργολίδας, το νομό Καστοριάς και το νομό Ξάνθης.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 99.363 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 3.974 (4.0%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
 

Πηγή: skai.gr