Κορωνοϊός: Νέα μέτρα στην Ιταλία, ασθενεί ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς

Περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες κρούσματα καταγράφονται πλέον στην Ιταλία, ενώ ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 197. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης συνεχίζεται και η διάδοση του ιού δεν έχει ακόμη σταματήσει. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι του Σαββάτου, από τον ιό έχει προσβληθεί και ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Ιταλίας (PD) Νικόλα Τζινγκαρέτι. Όπως ανακλοίνωσε ο ίδιος, μέσω Facebook, αισθάνεται καλά, αλλά θα παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι του, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες των γιατρών. 

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε ότι, για προληπτικούς λόγους, οι δίκες στην Ιταλία μπορούν να διακοπούν μέχρι τα τέλη Μαϊου. Εξαρτάται από την βούληση των δικαστηρίων, από την στιγμή που είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου, την οποία είχαν ορίσει οι ιταλικές αρχές. Παράλληλα, τα νοσοκομεία της χώρας θα προμηθευτούν άλλα πεντακόσια μηχανήματα για τους θαλάμους εντατικής θεραπείας, ενώ θα μπορούν να προχωρούν σε προσωρινή κατάσχεση, από ιδιώτες, αναγκαίων αγαθών και μηχανημάτων, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εξετάζεται η δυνατότητα ακόμη και να απαγορευθεί η πρόσβαση σε όλη την περιφέρεια της Λομβαρδίας, η οποία παρουσιάζει, εδώ και τέσσερις εβδομάδες, των υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων.

Πρώτο κρούσμα στο Βατικανό

Όσο για την Ρώμη, είναι αισθητή η μείωση των τουριστών στο Βατικανό, μετά και την χθεσινή είδηση ότι διαγνώσθηκε το πρώτο κρούσμα στο παπικό κρατίδιο. Tις επόμενες εβδομάδες ο Πάπας Φραγκίσκος θα ευλογεί τους πιστούς μόνο διαδικτυακά και από την τηλεόραση, για να αποφευχθεί η συρροή τους στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Η κυβέρνηση Κόντε θέλει να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη είκοσι χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς πολύ συχνά ειδικευμένοι γιατροί και νοσοκόμοι κάνουν εξουθενωτικές βάρδιες, προκειμένου να βοηθήσουν τους ασθενείς. Είναι σαφές, πλέον, ότι η οικονομία της χώρας θα υποστεί τεράστια ζημιά. Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, μόνον στην κόκκινη ζώνη, νότια του Μιλάνου (με 50.000 κατοίκους) κινδυνεύουν να κλείσουν τρεις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αλλά αυτό που θέλει να πετύχει στη φάση αυτή η κυβέρνηση της Ρώμης είναι πρώτα απ’ όλα να σεβαστεί κάθε πολίτης τις συστάσεις των γιατρών, ώστε  να σταματήσει η συνεχής αύξηση  των κρουσμάτων.
 

Πηγή: DW - Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη.