ΚΑΙΡΟΣ

Kορωνοϊός: Τα έντυπα για όσους δεν μπορούν να δώσουν προφορική συγκατάθεση για εμβολιασμό

Σε λίγα εικοσιτετράωρα ξεκινά η εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού μετά και τις ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι θα εξετάσει την έγκριση για το πρώτο εμβόλιο της Pfizer μια εβδομάδα νωρίτερα από το αναμενόμενο, στις 21 Δεκεμβρίου αντί για τις 29 Δεκεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής η όλη επιχείρηση θα λάβει το όνομα “Ελευθερία” καθώς σηματοδοτεί την απελευθέρωση από την “ομηρία και τους καταναγκασμούς της πανδημίας” για “να διεκδικήσουμε και πάλι υψηλούς ρυθμούς ευημερίας”.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει το εξής έντυπο το οποίο θα πρέπει να υπογράφουν οι πολίτες που δεν μπορούν να δώσουν προφορική συγκατάθεση και με το οποίο θα επιβεβαιώνουν ότι αποδέχονται τον εμβολιασμό.

Επίσης οι πολίτες καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο δίνει το ιστορικό τους. 

Μετά την έγκριση του εμβολίου από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση εντός τριών ημερών, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η χώρα μας καλείται να αναμετρηθεί με το νέο μεγάλο στοίχημα του μαζικού εμβολιασμού.

Πώς οι πολίτες θα αποκτούν πρόσβαση στη διαδικασία

Οι πολίτες θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, μέσω της πλατφόρμας gov.gr και με τους κωδικούς του TaxisNet και τον ΑΜΚΑ τους.

«Ο πολίτης που έχει άυλη συνταγογράφηση θα δεχθεί ένα μήνυμα στο κινητό του με το προκαθορισμένο ραντεβού του με ημέρα, ώρα και Κέντρο Εμβολιασμού. Θα το αποδεχθεί εάν τον εξυπηρετεί και θέλει να εμβολιαστεί ή αν δεν τον εξυπηρετεί τότε μπορεί να μπει στο gov.gr στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να ζητήσει νέο ραντεβού. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί όπως των αεροπορικών εταιρειών, που μας προκαθορίζουν μία θέση αλλά έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε. Θα βλέπει εκεί ο πολίτης δηλαδή ποιες επιλογές έχει, όσον αφορά στην ημερομηνία και τον τόπο”είπε ο κ. Ζαριφόπουλος.

Αν δεν μπορεί ο πολίτης να το κάνει ψηφιακά, τότε εναλλακτικά θα μπορεί να μεταβαίνει σε κάποιο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στη φόρμα gov.gr και θα κλείνει το ραντεβού που τον εξυπηρετεί. Επίσης υπάρχουν σκέψεις για να εξυπηρετούν τους πολίτες και τα ΚΕΠ, αλλά και την ενεργοποίηση τηλεφωνικού κέντρου προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Η ασφάλεια του εμβολίου

Σε ό,τι αφορά τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σύμφωνα με τις εταιρείες Pfizer/Biontech ήταν αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης (84,1%), κόπωση (62,9%), κεφαλαλγία (55,1%), μυϊκός πόνος (38,3%), ρίγη (31,9%), πόνος στις αρθρώσεις (23,6%), πυρετός (14,2 %). Η συχνότητα των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν χαμηλή. Γενικά ήταν συχνότερες μετά τη 2η δόση από ότι μετά την 1η δόση και ήταν γενικά λιγότερο συχνές στους συμμετέχοντες ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών.

Σημειώνουν ότι δεν πρέπει να χορηγείται σε άτομα με γνωστό ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (π.χ. αναφυλαξία) σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του εμβολίου. Σε περίπτωση ξαφνικής αλλεργικής αντίδρασης μετά τη χορήγηση του εμβολίου, θα πρέπει να υπάρχει ιατρική περίθαλψη για την αντιμετώπιση οξείας αναφυλακτικής αντίδρασης, ενώ τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, θα μπορούσαν να έχουν μειωμένη ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο.

Πηγή: skai.gr