Κλείσιμο

Ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμών για τις ευπαθείς ομάδες - Για ποιά νοσήματα (πίνακας)

Ξεκινά η διαδικασία για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται άτομα με μεταμόσχευση οργάνων ή που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, κυστική ίνωση, καρκίνο υπό αγωγή, χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, και άτομα σε ανοσοκαταστολή.

Όλα τα νοσήματα τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτή την πρώτη ομάδα υψηλού κινδύνου θα είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Δείτε αναλυτικά εδώ.

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι ο εντοπισμός των ομάδων αυτών, είναι ένα δύσκολο έργο που απαιτεί συνεργασία πολλών, καθώς βασίζεται σε στοιχεία που εκμαιεύονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μητρώα ιατρικών πρωτοκόλλων, από τον ατομικό φάκελο υγείας σε συνεργασία του ΕΟΠΥ και της ΗΔΙΚΑ αλλά και στην αναζήτηση των ειδικών κωδικών των νόσων και των φαρμάκων.

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά με βάση τον προγραμματισμό, με ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες ως ντόμινο εθνικοί οργανισμοί χωρών αναστέλλουν προσωρινά την χρήση, ωστόσο ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση του εμβολίου με θρομβοεμβολικά επεισόδια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κάποιος ένα τόσο κρίσιμο εμβόλιο.

Αντίστοιχη ήταν και η γνωμοδότηση του ΕΜΑ που μελετά τις περιπτώσεις μία προς μία και την Πέμπτη θα επανέλθει στο ζήτημα του εμβολίου της AstraZeneca.

Εξήγησε ότι ο αριθμός των εμβολιασμένων δεν παρουσιάζει μεγαλύτερα ποσοστά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό και πως υπάρχει η μεγάλη εμπειρία από το Ηνωμένο Βασίλειο με τους εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Μην χρησιμοποιείτε αντιπηκτικά πριν τον εμβολιασμό

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι ορισμένα άτομα από τον φόβο για θρομβοεμβολικά επεισόδια, παίρνουν αντιπηκτικά πριν τον εμβολιασμό τους και αυτό είναι λάθος. Εξήγησε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν να εμβολιαστούν χωρίς καμία ιδιαίτερη πρόληψη.
 

Πηγή: skai.gr