Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο λοιμοξιολόγος και επικεφαλής της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στην ανακάλυψη πειραματικού φαρμάκου ενάντια στον κορωνοϊό από Κινέζους επιστήμονες.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο φάρμακο φέρνει ελπίδες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και το χαρακτήρισε πολύ πιο αποτελεσματικό από όλα τα φάρμακα που υπάρχουν διαθέσιμα ως σήμερα, ενάντια στη νόσο, που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Όπως είπε η Ακαδημία επιστημών της Κίνας φαίνεται να σημειώνει σημαντική πρόοδο, όμως παράλληλα ο κ. Τσιόδρας έσπευσε να σημειώσει πως θα πρέπει όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αναφορικά με όσα ανακοινώνονται για θεραπείες, φάρμακα και εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό.
O αναστολέας ek1c4
Μία από τις τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει για την εύρεση θεραπείας του κορωνοϊού, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας, κάνει λόγο για τον αναστολέα σύντηξης ek1c4, ο οποίος φέρεται να να έχει την ικανότητα να εμποδίζει τη μόλυνση του ανθρώπου από τον κορωνοϊό, καθώς στοχεύει στη λεγόμενη πρωτεΐνη-ακίδα (λόγω του σχήματός της), την οποία χρησιμοποιεί ο ιός να γραπωθεί στην επιφάνεια του υγιούς κυττάρου, να το επιμολύνει και έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία του πολλαπλασιασμού του κορωνοϊού στο ανθρώπινο σώμα.
Η έρευνα αυτή αναφέρεται, όπως και κάποιες προηγούμενες, στην πρωτεΐνη S. Σύμφωνα με αυτή, ο μηχανισμός σύντηξης του SARS-CoV-2 είναι ένας σημαντικός στόχος για την ανάπτυξη αναστολέων σύντηξης του κορωναϊού. Με τη σύζευξη του μορίου χοληστερόλης με το πεπτίδιο ΕΚ1, διαπιστώθηκε ότι ένα από τα λιποπεπτίδια, το EK1C4, παρουσίασε εξαιρετικά ισχυρή ανασταλτική δραστικότητα έναντι σύντηξης μεμβράνης που προκαλείται από SARS-CoV-S που τον βοηθά να μολύνει τον οργανισμό.
Τα πειράματα έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε ποντίκια. Για να φτάσει στο στάδιο παραγωγής θα χρειαστεί τουλάχιστον 1 χρόνο.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ (αγγλικά).
Το φάρμακο για την ελονοσία φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα
Σύμφωνα με μια άλλη πρόσφατη μελέτη στην Κίνα για την ανάπτυξη φαρμάκου, το φάρμακο για την ελονοσία που περιέχει την ουσία υδροξυχλωροκίνη φέρεται να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα σε όσους ασθενείς χορηγήθηκε.
Η ίαση των ασθενών έγινε πολύ γρηγορότερα, ενώ τα συμπτώματα βήχα, πυρετού και πνευμονίας εξαφανίστηκαν αρκετά ταχύτερα.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα στους ασθενείς που χορηγήθηκε η υδροξυχλωροκίνη τα συμπτώματα παρέμειναν ήπια, σε αντίθεση με εκείνους που δεν τους χορηγήθηκε και η κατάστασή τους επιδεινώθηκε.
Η έρευνα που διεξήχθη, σύμφωνα με τη New York Times, ήταν, ωστόσο, σε μικρό αριθμό δειγμάτων και συγκεκριμένα σε ασθενείς που νοσούσαν ήπια έως μέτρια.
Συνολικά συμμετείχαν 62 ασθενείς με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη. Επιλέχθηκαν προσεκτικά με κριτήριο να μην έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα που θα μπορούσε να επιδεινωθεί με την υδροξυχλωροκίνη.
Στους μισούς χορηγήθηκε το φάρμακο με υδροξυχλωροκίνη, ενώ στους υπόλοιπους τα φάρμακα που χορηγούνταν έως τώρα στους ασθενείς με κορωνοϊό, δηλαδή αντιβιοτικά, οξυγόνο και αντιικά.
Η κατάστασή τους ήταν μέτρια και όλοι είχαν πνευμονία. Για 5 μέρες τους χορηγήθηκε η θεραπεία με υδροξυχλωροκίνη και βρίσκονταν υπό συνεχή παρακολούθηση.
Σε όσους χορηγήθηκε το νέο φάρμακο ο βήχας και ο πυρετός έφυγαν γρηγορότερα , ενώ η πνευμονία βελτιώθηκε στους 25 από τους 31, σε αντίθεση με το γκρουπ που ακολούθησε την κλασική αγωγή, που η πενυμονία βελτιώθηκε στους 17 από τους 31.
Σε γενικές γραμμές θεωρείται ένα αρκετά ασφαλές φάρμακο, με ελάχιστες εξαιρέσεις όσους ίσως έχουν κάποια αλλεργία στη συγκεκριμένη ουσία ή κάποιο υποκείμενο νόσημα όπου μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες,
Προσοχή στις έρευνες που δεν έχουν αξιολογηθεί
Η πανδημία και οι πιεστικές συνθήκες για έγκυρη πληροφόρηση επιβάλει αυξημένη επαγρύπνηση από την επιστημονική κοινότητα, είπε ο λοιμωξιολόγος.
Όπως είπε, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά καταρτισμένες επιστημονικές ομάδες που συμμετέχουν στις έρευνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ωστόσο, κάλεσε συναδέλφους και άλλους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε δημόσιες ανακοινώσεις για νέες προτάσεις και θεραπείες της νοσου.
Όπως διευκρίνισε, ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Δ/ντής Κέντρου Γονιδιώματος Health 2030, και Πρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του έστειλε επιστολή για το θέμα της έγκυρης πληροφόρησης αναφορικά με τον κορωνοϊό.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.