Το Facebook κατάφερε να εμποδίσει νέες παρεμβάσεις της Ρωσίας και του Ιράν σε εκλογικές εκστρατείες, δήλωσε ο Μαρκ Ζούγκεμπεργκ σε συνέντευξή του στο NBC τονίζοντας ότι «οι τεχνικές τους εξελίσσονται».
Ο CEO του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, πρόσθεσε ότι διαπιστώθηκε πως και η Κίνα επιχείρησε να παρέμβει σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά η εταιρία κατάφερε να το σταματήσει.
«Βλέπουμε σήμερα τη Ρωσία και το Ιράν και την Κίνα με όλο και πιο εξελιγμένες τεχνικές να προσπαθούν να παρέμβουν σε εκλογές», δήλωσε ο Ζούγκεμπερκ.
«Ένας λόγος που είμαι σίγουρος καθώς προχωράμε προς (τις αμερικανικές εκλογές) το 2020 είναι ότι είχαμε έναν αμυντικό ρόλο ενάντια σε παρεμβάσεις σε κάθε μεγάλη εκλογική αναμέτρηση σε όλο τον κόσμο από το 2016, στη Γαλλία, τη Γερμανία, την ΕΕ, παντού, στην Ινδία, το Μεξικό, τη Βραζιλία».
Σύμφωνα με τον ίδιο ο αποτελεσματικός εντοπισμός κακόβουλων ενεργειών και η αποτροπή τους, σηματοδοτεί ότι τα συστήματα της εταιρίας είναι πολύ πιο εξελιγμένα σε σχέση με το παρελθόν.
Facebook: Κλείσαμε τέσσερα δίκτυα με προέλευση το Ιράν και τη Ρωσία
Στην ανακοίνωση του Facebook, αναφέρεται ότι έκλεισε τέσσερα δίκτυα λογαριασμών, σελίδων και ομάδων τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram με «συντονισμένη μη πιστοποιημένη συμπεριφορά». Τρία από τα δίκτυα, είχαν προέλευση το Ιράν και ένα τη Ρωσία.
Στο δίκτυο με προέλευση τη Ρωσία, οι χρήστες των λογαριασμών, εμφανίζονταν ως κάτοικοι διαφόρων Πολιτειών, όπως της Βιρτζίνια ή της Φλόριντα. Το ρωσικό δίκτυο «παρουσίαζε κάποιες σχέσεις» με το Internet Research Agency (IRA) της Ρωσίας, έναν οργανισμό που σύμφωνα με την Ουάσινγκτον χρησιμοποιήθηκε από τη Μόσχα για να αναμιχθεί στις εκλογές του 2016.
«Βλέπουμε αυτήν την επιχείρηση να στοχεύει κυρίως την αμερικανική δημόσια συζήτηση και να ασχολείται με πολιτικά ζητήματα που μερικές φορές είναι διχαστικά», είπε ο Ναθάνιελ Γκλέιτσερ, ο επικεφαλής της πολιτικής κυβερνοασφάλειας του Facebook. Πρόσθεσε όμως ότι «δεν μπορεί να πει ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος» του δικτύου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας προειδοποιούν ότι η Ρωσία, το Ιράν και άλλες χώρες μπορεί να επιχειρήσουν να αναμιχθούν στις προεδρικές εκλογές του 2020 και δηλώνουν ότι είναι σε συναγερμό για οποιαδήποτε ένδειξη εκστρατείας ξένης επιρροής στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Η Μόσχα και η Τεχεράνη αρνούνται κατηγορηματικά κάθε ανάμιξή τους.
Σύμφωνα με τον Γκέιτσερ, το δίκτυο που αποδίδεται στον IRA χρησιμοποιούσε 50 λογαριασμούς στο Instagram και έναν στο Facebook και είχε συγκεντρώσει 246.000 ακολούθους. Από αυτούς, το 60% βρίσκονταν στις ΗΠΑ. Οι παλαιότεροι λογαριασμοί είχαν ανοιχθεί φέτος τον Ιανουάριο και η όλη επιχείρηση φαίνεται πως προς το παρόν ήταν "σχετικά ανώριμη".
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.