Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Παρασκευή ότι η γέφυρα της Κριμαίας αποτελεί θεμιτό στρατιωτικό στόχο, σημειώνοντας πως «φέρνει πόλεμο, όχι ειρήνη».
Εκρήξεις στη μεγαλύτερη γέφυρα στην Ευρώπη τη Δευτέρα στοίχισαν τη ζωή σε δυο ανθρώπους και έθεσαν εκτός λειτουργίας τμήμα του οδικού της μέρους. Μόλις είχε επανέλθει σε ομαλή λειτουργία, έπειτα από προηγούμενη επίθεση τον Οκτώβριο του 2022.
Επισήμως τουλάχιστον, το Κίεβο δεν ανέλαβε την ευθύνη.
Η Μόσχα κατηγόρησε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και τους δυτικούς υποστηρικτές τους.
Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας λέει πως επιδιώκει να την ανακαταλάβει, εν μέσω του πολέμου που διαρκεί 17 μήνες, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην επικράτειά της στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022.
Ο κ. Ζελένσκι, ο οποίος εκφράστηκε μέσω βιντεοσύνδεσης κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την ασφάλεια στο Άσπεν (ΗΠΑ), τόνισε πως η σιδηροδρομική και οδική γέφυρα, που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με την περιφέρεια Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσίας κι εγκαινιάστηκε το 2018, «δεν είναι απλά ένας δρόμος εφοδιασμού».
«Αυτός είναι ο δρόμος που τροφοδοτεί τον πόλεμο με πυρομαχικά και αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση. Στρατιωτικοποιεί τη χερσόνησο της Κριμαίας».
«Για εμάς, είναι (...) εχθρική υποδομή, η οποία κατασκευάστηκε εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομοθεσίας και των εφαρμοστέων κανόνων. Είναι στόχος για εμάς. Και αυτός ο στόχος, που φέρνει πόλεμο, όχι ειρήνη, πρέπει να εξουδετερωθεί».
Ο κ. Ζελένσκι, ερωτηθείς σχετικά, απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στην επίθεση στη γέφυρα και τον τερματισμό της συμφωνίας που επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
Η Μόσχα, έκρινε, εμπόδιζε τη λειτουργία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών από την αρχή και χρησιμοποίησε την επίθεση στη γέφυρα ως πρόσχημα. «Αν δεν υπήρχε [σ.σ. η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας] θα έβρισκαν κάποιον άλλο λόγο».
Αναφερόμενος στην πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους επανέλαβε πως σημειώνεται πρόοδος με πιο αργό ρυθμό από ό,τι θα ήθελε. Μέχρι τώρα έχουν ανακαταληφθεί κάποια χωριά στον νότο και περιοχές που είχαν πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων τους τελευταίους μήνες.
«Η Ουκρανία δεν υποχωρεί. Προοδευτικά απελευθερώνει τα εδάφη της και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Μολαταύτα πιστεύω πως πλησιάζουμε τη χρονική στιγμή που οι ενέργειες [σ.σ. του ουκρανικού στρατού] θα αποκτήσουν ταχύτερο ρυθμό. Κατανοώ ότι είναι καλύτερο να δούμε πως η νίκη θα έρθει πιο σύντομα. Αυτό θέλουμε κι εμείς».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.