ΚΑΙΡΟΣ

Ζαχάροβα: Η στάση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο Καλίνινγκραντ και τη στάση της ΕΕ

Η Ζαχάροβα διευκρίνισε ότι όχι μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και άλλες υπηρεσίες ασχολούνται με το θέμα της διέλευσης εμπορευμάτων από την περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Η Ρωσία διαμορφώνει τη θέση της ανάλογα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διέλευση από την περιοχή του Καλίνινγκραντ, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Δημοσιοποίησαν μια απόφαση χθες, εννοώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ή, μάλλον, ούτε καν απόφαση αλλά μια καθοδήγηση. Αίρει τους περιορισμούς σε μια συγκεκριμένη σειρά προϊόντων, αγαθών που μεταφέρονται [στην περιοχή του Καλίνινγκραντ] μέσω σιδηροδρόμου. Το σχολιάσαμε χθες και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι μια επίδειξη ρεαλισμού και κοινής λογικής. Διαμορφώνουμε μια θέση», είπε στο κανάλι Soloviev Live την Πέμπτη.

Η Ζαχάροβα διευκρίνισε ότι όχι μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και άλλες υπηρεσίες ασχολούνται με αυτό το θέμα γιατί «πρόκειται για την κατάσταση στην περιοχή, [η οποία είναι] ομοσπονδιακή οντότητα», και, εάν χρειαστεί, θα διατυπωθεί απάντηση από όλους τους φορείς.

«Μου φαίνεται ότι συνειδητοποίησαν ότι η κατάσταση είχε ήδη φτάσει σε αδιέξοδο και είναι πολύ επικίνδυνο και εκρηκτικό», είπε.

Στις 18 Ιουνίου, η Λιθουανία εμπόδισε τα τράνζιτ εμπορευμάτων που καθορίζονται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις από και προς το Καλίνινγκραντ. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Κρεμλίνο δήλωσαν ότι οι ενέργειες του Βίλνιους ήταν παράνομες και έρχονται σε αντίθεση με διεθνείς συμφωνίες. Με τη σειρά τους, η λιθουανική κυβέρνηση και η ηγεσία της ΕΕ σημείωσαν ότι η χώρα δεν είχε θεσπίσει μονομερείς ή πρόσθετους περιορισμούς και απλώς εφαρμόζει τις τρέχουσες ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η σιδηροδρομική διαμετακόμιση πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, άνθρακα, χάλυβα και σιδήρου, ξύλου, τσιμέντου και άλλων μη στρατιωτικών αγαθών προς το Καλίνινγκραντ δεν απαγορεύεται. Μετά τη δημοσίευση της οδηγίας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε ότι το Βίλνιους την αξιολογεί θετικά και «θα διασφαλίσει αποτελεσματικά την εφαρμογή των κυρώσεων παρακολουθώντας στενά και ουσιαστικά επαληθεύοντας εάν η Ρωσία επιχειρεί να κάνει κατάχρηση των δυνατοτήτων διέλευσης».

Νωρίτερα, η Ζαχάροβα είπε ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά τα βήματα της ΕΕ στο θέμα της διέλευσης από και προς το Καλίνινγκραντ. Σημείωσε επίσης ότι ενώ η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέδειξε «ρεαλισμό και κοινή λογική», η Ρωσική Ομοσπονδία εξακολουθούσε να έχει ερωτήσεις σχετικά με το περιεχόμενο του εγγράφου.

Πηγή: TASS