ΚΑΙΡΟΣ

Ζαπορίζια: Μία... τυπική νύχτα στο πιο επικίνδυνο μέρος του κόσμου

Σε μια... τυπική νύχτα εκτοξεύθηκαν 40 οβίδες - Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι συγκρούσεις γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, με τους δύο επιβλητικούς πύργους και τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες που το πλαισιώνουν έχει γίνει γνωστό από τότε που χαρακτηρίστηκε ως το πιο επικίνδυνο μέρος στη Γη.

Σε μια αρκετά τυπική νύχτα για τα τωρινά δεδομένα της χώρας την περασμένη εβδομάδα, οι Ρώσοι στην αριστερή όχθη του ποταμού που βρίσκεται το εργοστάσιο εκτόξευσαν 40 οβίδες και ρουκέτες στη Νικόπολη, μια πόλη στη δεξιά όχθη που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί επιμένουν ότι είναι εξαιρετικά προσεκτικοί για το που πυροβολούν, ακόμη και όταν δέχονται πυρά από την περιοχή του εργοστασίου της Ζαπορίζια. Την Πέμπτη, η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Energoatom, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έφερε τα συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης Grad κοντά στον αντιδραστήρα 6, ο οποίος βρίσκεται δίπλα στο σημείο όπου φυλάσσεται αναλωμένο πυρηνικό καύσιμο. 
Τα τοιχώματα των αντιδραστήρων είναι αρκετά παχιά ώστε να αντέχουν τα πυρά του πυροβολικού, αλλά ένα άμεσο χτύπημα στα δοχεία αναλωμένου καυσίμου θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει στην απελευθέρωση ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα.

Από τότε που κατέλαβαν τον έλεγχο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής τον Μάρτιο, οι Ρώσοι άρχισαν να χτίζουν ένα τσιμεντένιο καταφύγιο πάνω από τα χρησιμοποιημένα καύσιμα, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτό γίνεται χωρίς να τηρούνται τα συνήθη διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας.

Ταυτόχρονα υπάρχει  μια παράλληλη απειλή για την ασφάλεια μέσα από το ίδιο το εργοστάσιο: η σταθερή φθορά του εργατικού δυναμικού του αυτούς τους 10 μήνες της σύγκρουσης. Πολλοί βασικοί εργαζόμενοι έχουν φύγει λόγω του κινδύνου για τις οικογένειές τους ή λόγω του ότι αρνήθηκαν να δουλέψουν για τους Ρώσους. Από το εργατικό δυναμικό των 11.000 ατόμων πριν από την πλήρη εισβολή, έχουν απομείνει μόλις 4.000. Σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την έξοδο, οι Ρώσοι κυκλοφόρησαν λίστες με το προσωπικό του εργοστασίου σε όλα τα στρατιωτικά σημεία ελέγχου στην περιοχή με εντολή να μην τους επιτρέπεται να φύγουν, αλλά ήταν πολύ αργά για να σταματήσει μια μεγάλη εκροή.

Η λειτουργία υπό ένοπλη κατοχή αυξάνει το άγχος. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο βρίσκονται υπό συνεχή πίεση να υπογράψουν συμβόλαια με τη Rosatom, τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία, που σημαίνει αποδοχή του ελέγχου της Μόσχας.

«Παίρνουν τους εργάτες στην άκρη έναν-έναν, και η πρώτη ερώτηση που κάνουν είναι για το πού βρίσκονται οι οικογένειές τους. Ασκούν πίεση μέσω των οικογενειών τους. Ένας εργαζόμενος ανακρίθηκε για οκτώ ώρες», είπε ο Oleksii Melynchuk, πρώην εργαζόμενος στον πυρηνικό σταθμό. Παρά την πίεση αυτή, είπε, μόνο το 10% περίπου του προσωπικού στο εργοστάσιο έχει υπογράψει συμβόλαια με τη Rosatom.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Ρώσοι απενεργοποίησαν τις ηλεκτρονικές κάρτες μερικών από τους εργάτες που αρνήθηκαν να υπογράψουν, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των διαθέσιμων χειριστών αντιδραστήρων.

Ωστόσο, η διατήρηση των αντιδραστήρων σε αυτήν την κατάσταση αναμονής είναι μια δύσκολη και λεπτή διαδικασία, που επιβαρύνει τους χειριστές. Η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει ακόμα. Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια  είναι επί του παρόντος συνδεδεμένο με το ουκρανικό δίκτυο, αλλά υπήρξαν φορές που οι γραμμές μεταφοράς καταρρίφθηκαν από βομβαρδισμούς, αναγκάζοντας τον σταθμό να ξαναπέσει στις γεννήτριες ντίζελ για να διατηρήσει το σύστημα ψύξης σε λειτουργία και να αποτρέψει την κατάρρευση του πλοίου του αντιδραστήρα.

Εάν η σύνδεση με το δίκτυο διακοπεί ξανά, θα αύξανε την πίεση στο, ελάχιστο πλέον, εργατικό δυναμικό και στις γεννήτριες, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί μόνο ως προσωρινά εφεδρικές. Θα χρειαστούν συντήρηση και κανείς δεν ξέρει πόσο καύσιμο ντίζελ έχει απομείνει στο εργοστάσιο. 
Αν οι γεννήτριες ντίζελ δεν τα κατάφερναν, η κατάρρευση θα άρχιζε σε λίγες ώρες.
 

Πηγή: skai.gr