Κλείσιμο

Υπόθεση «Μπαλόνι»: Πού το πάνε Μπάιντεν και Σι;

Το Πεκίνο, αρχικά, ζήτησε συγγνώμη και προσπάθησε να υποβαθμίσει την εισβολή του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο κάνοντας λόγο για «ατύχημα».

Της Αθηνάς Παπακώστα

Το ύποπτο για κατασκοπεία μπαλόνι, μεγέθους όσο τρία λεωφορεία μαζί και χρώματος λευκού, κατερρίφθη με εντολή Μπάιντεν. Πρώτα όμως πέταξε πάνω από το αμερικανικό έδαφος για πέντε ημέρες, γέννησε μία νέα διπλωματική κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, έκανε... τηλεοπτική καριέρα αφού τα αμερικανικά κανάλια κάλυπταν συνεχώς το «πρόγραμμα» πτήσης του και, φυσικά, έγινε viral στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Μετά την κατάρριψη του κατέληξε στον Ατλαντικό με δύτες να αναζητούν τα συντρίμμια του.

Το Πεκίνο, αρχικά, ζήτησε συγγνώμη και προσπάθησε να υποβαθμίσει την εισβολή του μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο κάνοντας λόγο για «ατύχημα».

Τόνισε ότι πρόκειται για ένα ερευνητικό αερόπλοιο που χρησιμοποιείται κυρίως για μετεωρολογικούς σκοπούς και ότι παρέκκλινε της πορείας του εξαιτίας του αέρα.

Η Ουάσιγκτον όμως επιμένει ότι το μπαλόνι ήταν κατασκοπευτικό. Περίμενε αυτό να απομακρυνθεί από κατοικημένες περιοχές και τελικά το χτύπησε με έναν πύραυλο ΑΙΜ-9Χ που εκτοξεύτηκε από μαχητικό αεροσκάφος F-22. Η κατάρριψη του πραγματοποιήθηκε πάνω από τη θάλασσα και ειδικότερα σε απόσταση περίπου έξι ναυτικών μιλίων από τα αμερικανικά παράλια.

Για τα κινεζικά δεδομένα, η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είναι οργισμένη. Σε ανακοίνωση του το κινεζικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, επαναλαμβάνει ότι δεν εξυπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς, κατηγορεί την Ουάσιγκτον «για υπερβολική αντίδραση και παραβίαση των διεθνών πρακτικών» ενώ «επιφυλάσσεται τους δικαιώματος» να απαντήσει.

Το μπαλόνι εισήλθε στον αμερικανικό εναέριο χώρο στις 28 Ιανουαρίου. Στις 30 του μηνός πέρασε από τον Καναδά και στις 31 Ιανουαρίου εισήλθε εκ νέου στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Η πτήση του μπαλονιού οδήγησε στην αναστολή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Πεκίνο η οποία είχε, εν τω μεταξύ, σκοπό να κατευνάσει την ολοένα κλιμακούμενη ένταση στις διμερείς σχέσεις των  Ηνωμένων Πολιτείες και της Κίνας.

Βεβαίως και αυτή δεν ήταν μία εύκολη αποστολή καθώς πριν το μπαλόνι ξεκινήσει το - όπως αποδείχτηκε - τελευταίο του ταξίδι, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ είχε επιρρίψει στην Ουάσιγκτον την ευθύνη για την εισβολή της Ρωσίας στην Κίνα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα επισκεφθεί τη Μόσχα την ερχόμενη άνοιξη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενισχύσει την στρατιωτική τους παρουσία στις Φιλιππίνες ενώ, πήραν την απόφαση να μπλοκάρουν και την πώληση αμερικανικής τεχνολογίας στη Huawei.

Όλες αυτές οι εξελίξεις συνέβησαν τις τελευταίες επτά ημέρες ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις και έρχονται να προστεθούν σε μία μακρά λίστα εντάσεων ανάμεσά τους τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, τον περασμένο Νοέμβριο Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν για πρώτη φορά δια ζώσης από τότε που ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα ο αμερικανός πρόεδρος, τον Ιανουάριο 2021.

Ήταν μία σημαντική συνάντηση, διάρκειας τρεισήμισι ωρών, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν πως δεν θέλουν να συγκρουστούν αλλά να ξεκαθαρίζουν ότι θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται με υπευθυνότητα για την παγκόσμια τάξη των πραγμάτων.

Η αμερικανική έκδοση του Politico αναφέρει ότι Μπάιντεν και Σι καλούνται να εξετάσουν εάν θα προτιμήσουν την κλιμάκωση ή εάν θα γυρίσουν σελίδα για να μην επιδεινώσουν τις διμερείς τους σχέσεις.

Όταν ο αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το πώς η απόφαση του για την κατάρριψη του μπαλονιού θα επηρεάσει τις σινοαμερικανικές σχέσεις εκείνος δεν απάντησε. Από την πλευρά τους, παρατηρητές διεθνών σχέσεων αναφέρουν ότι Πεκίνο και Ουάσιγκτον θα προσπαθήσουν να περιορίσουν τη ζημιά του μπαλονιού.

Ήδη αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως η επίσκεψη Μπλίνκεν θα προγραμματιστεί εκ νέου όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Εάν η κινεζική πλευρά συμφωνήσει τότε, η υπόθεση «μπαλόνι» θα μπει στο αρχείο. Εάν όμως δεν το πράξει τότε, η ένταση θα παραμείνει.

Προς το παρόν η Ουάσιγκτον, θα προσπαθήσει να ανασύρει το ωφέλιμο φορτίο του μπαλονιού από μία ακτίνα 11 χιλιομέτρων στην οποία έχουν διασκορπιστεί τα συντρίμμια του.

Εάν αποδειχθεί σωστός ο ισχυρισμός της περί κατασκοπευτικού μπαλονιού τότε, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να αποκτήσει έναν νέο μοχλό πίεσης απέναντι στο Πεκίνο είτε για να ταπεινώσει την Κίνα είτε για να τον χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί σε ιδιωτικές συζητήσεις.

Και σε αυτή την περίπτωση η μπάλα πηγαίνει ξανά στην κινεζική πλευρά του γηπέδου.

Εάν, επιλέξει να αντιδράσει βγαίνοντας στην επίθεση τότε οι σχέσεις θα παραμείνουν τεταμένες.
 

Πηγή: skai.gr