Υεμένη: Συνομιλίες στο Αμάν ενόψει πιθανής ανταλλαγής αιχμαλώτων

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους κι έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη.

Συνομιλίες εκτυλίσσονται από την Παρασκευή στο Αμάν ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη στην Υεμένη, υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), για να προετοιμαστεί το έδαφος ενόψει ενδεχόμενης ανταλλαγής αιχμαλώτων, ανακοίνωσε η ΔΕΕΣ χθες Κυριακή.

Από το 2014, η Υεμένη σπαράσσεται από τον πόλεμο στον οποίο αναμετρώνται οι Χούθι, σιίτες αντάρτες προσκείμενοι στο Ιράν, και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας.

Οι διαπραγματεύσεις στην ιορδανική πρωτεύουσα επικεντρώνονται σε «ζητήματα που σχετίζονται (...) με τη μελλοντική επιχείρηση απελευθέρωσης» αιχμαλώτων, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζέσικα Μουσάν, εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

Την Παρασκευή, το γραφείο του ειδικού επιτετραμμένου του ΟΗΕ στην Υεμένη ανακοίνωσε πως οργανώνει συνομιλίες ανάμεσα «στα εμπόλεμα μέρη (...) ενόψει της απελευθέρωσης περαιτέρω φυλακισμένων (...) δυνάμει της συμφωνίας της Στοκχόλμης, που συνήφθη πριν από πέντε χρόνια».

Τα μέρη είχαν δεσμευθεί τότε «να απελευθερώσουν» ανεξαιρέτως «φυλακισθέντες, συλληφθέντες, εξαφανισθέντες, αυθαίρετα κρατούμενους και θύματα εξαναγκαστικών εξαφανίσεων και κρατούμενους κατ’ οίκον» στο πλαίσιο της ένοπλης σύρραξης.

Η ΔΕΕΣ διευκρίνισε πως έχει δεσμευθεί «να διαδραματίσει ρόλο ουδέτερου μεσολαβητή (...) για να εγγυηθεί ότι η διαδικασία της απελευθέρωσης θα γίνει σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως αποδέχθηκαν τα μέρη στην Ελβετία τον Μάρτιο του 2023».

Η κυβέρνηση και οι αντάρτες της Υεμένης υπέγραψαν τότε συμφωνία στη Βέρνη για την ανταλλαγή περίπου 900 αιχμαλώτων, που υλοποιήθηκε έναν μήνα αργότερα.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους κι έχει προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη.

Ωστόσο οι εχθροπραξίες έχουν γενικά ανασταλεί μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκε ο ΟΗΕ πριν από έναν χρόνο, μολονότι η ισχύς της επισήμως εξέπνευσε στα τέλη του Οκτωβρίου του 2022.

Τους τελευταίους μήνες, διπλωματικές πρωτοβουλίες έχουν γεννήσει ελπίδες πως μπορεί να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα, ειδικά μετά τη συμφιλίωση του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έβαλε τέλος σε επτά χρόνια ανοικτής εχθρότητας στη Μέση Ανατολή.

Μετά την αναθέρμανση τον Μάρτιο, το Ριάντ αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις του με τη Συρία, σύμμαχο της Τεχεράνης, κι εντατικοποίησε τις προσπάθειές του για να έρθει η ειρήνη στην Υεμένη.

Πιο πρόσφατη ένδειξη της συνεχιζόμενης διαδικασίας αποκλιμάκωσης των εντάσεων: η πρώτη εμπορική πτήση από την υεμενίτικη πρωτεύουσα, τη Σανάα, με προορισμό τη Σαουδική Αραβία απογειώθηκε προχθές Σάββατο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ