Της Αθηνάς Παπακώστα
Η παραβίαση της εκεχειρίας στο Σουδάν, η δεύτερη που αποπειράται εντός της εβδομάδας, συμβολίζει την αποτυχία των Ηνωμένων Εθνών, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λοιπών περιφερειακών δυνάμεων να πείσουν τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν και τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκο να σταματήσουν την εν εξελίξει σύγκρουση με σκοπό τον απόλυτο έλεγχο της εξουσίας της χώρας.
Υπό αυτό το πρίσμα, Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες ετοιμάζονται να εκκενώσουν τους πολίτες τους από το Σουδάν. Πρόκειται για μία σύνθετη και δύσκολη αποστολή καθώς τα μεγάλα αεροδρόμια είναι πλέον πεδία μαχών και η κυκλοφορία στους δρόμους του Χαρτούμ ισοδυναμεί με καταδίκη σε θάνατο.
Προς το παρόν ο αμερικανικός στρατός μεταφέρει δυνάμεις του στο γειτονικό Τζιμπουτί με σκοπό την πιθανή εκκένωση του προσωπικού από την αμερικανική Πρεσβεία. Στο Τζιμπουτί στέλνει στρατιωτικά αεροσκάφη και η Ιαπωνία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζητεί εκεχειρία διάρκειας τουλάχιστον τριών ημερών με αφορμή τους εορτασμούς της Ιντ αλ-φιτρ που σηματοδοτούν το τέλος του Ραμαζανιού. «Ζούμε μία σημαντική στιγμή του μουσουλμανικού ημερολογίου. Νομίζω ότι είναι η σωστή στιγμή για να τηρηθεί η εκεχειρία», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Παρ' όλα αυτά οι προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων που συνομίλησαν με τους δύο στρατηγούς με σκοπό την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός για 24 ώρες στέφθηκαν με αποτυχία. Αντίστοιχα, οι προσπάθειες της Αιγύπτου, που είναι σύμμαχος του στρατού του Σουδάν, αλλά και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – που διατηρούν δεσμούς με την RSF - για συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές κατέληξαν σε αδιέξοδο. Μπουρχάν και Ντάγκλο φαίνεται πως είναι εξίσου αποφασισμένοι να κερδίσουν τη μάχη. Κατά συνέπεια, το Σουδάν συνταράσσεται από τον τρόμο και την αβεβαιότητα με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνει και οι εικόνες από σορούς να κείτονται στους δρόμους να κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Οι πυροβολισμοί δεν σταματούν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στο Χαρτούμ. Σύμφωνα με τους κλεισμένους στα σπίτια τους κατοίκους φαίνεται ότι οι συγκρούσεις την Πέμπτη ήταν σκληρές γύρω από το στρατιωτικό αρχηγείο στην πρωτεύουσα ενώ στρατιωτικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της RSF στο αεροδρόμιο και τη γειτονική πόλη Όμντουρμαν. Οι μάχες δε, καταγράφονται πλέον σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση με τις προμήθειές τους να τελειώνουν. Κάποιοι κατάφεραν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να βρουν καταφύγιο σε σχολεία και σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Την ίδια στιγμή, το 70% των νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας των συγκρούσεων με εννέα στο σύνολο να έχουν βομβαρδιστεί.
Οι μάχες είναι καταστροφικές για το πάμπτωχο Σουδάν όπου το 1/3 του πληθυσμού, περίπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι, χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ 50.000 παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό. Ήδη έως και 20.000 Σουδανοί διέφυγαν στο γειτονικό Τσαντ ενώ εκεί διέφυγαν επίσης και 320 Σουδανοί στρατιώτες εγκαταλείποντας την περιοχή του Νταρφούρ όπου η RSF παραμένει παντοδύναμη. Οι φόβοι διάχυσης της κρίσης παραμένουν και το ενδεχόμενο το Σουδάν να διολισθήσει σε νέο εμφύλιο θα σημάνει την καταστροφή, σύμφωνα με αναλυτές, που τονίζουν ότι τότε οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής θα αναγκαστούν να διαλέξουν πλευρά
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.