Ανέφερε ότι η χώρα θα σταματήσει σύντομα την εξαγωγή πετρελαίου για λόγους ασφαλείας, αλλά η βιομηχανία δε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Ο κ. Νταμπασί κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που, να δράσει άμεσα με την επιβολή κυρώσεων.
Εκτίμησε δε ότι ο Καντάφι θα παλέψει μέχρι το τέλος και δε θα παραδοθεί ζωντανός, ενώ ζήτησε από τους αρχηγούς των αφρικανικών κρατών να σταματήσουν να στέλνουν μισθοφόρους σε βοήθεια του Λίβυου ηγέτη.
Νωρίτερα, ο Καντάφι στην τέταρτη δημόσια εμφάνισή του, από την αρχή της εξέγερσης κάλεσε τους υποστηρικτές του σε ηρωική αντίσταση.
Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, ο λίβυος ηγέτης εμφανίστηκε στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης για να μιλήσει σε οπαδούς του.
Στα στιγμιότυπα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ο Καντάφι εμφανίζεται περιστοιχιζόμενος από σωματοφύλακες να στέλνει φιλιά στο πλήθος και να καλεί τους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του σε ηρωική αντίσταση: «Προετοιμαστείτε για να βγείτε έξω και να υπερασπίσετε την Λιβυκή Τζαμαχιρία».
«Θα πεθάνουμε εδώ, στο έδαφος της Λιβύης. Θα ματαιώσουμε τις ξένες απόπειρες όπως κάναμε με τον ιταλικό ιμπεριαλισμό», είπε ο Καντάφι, χαιρετίζοντας τη λιβυκή σημαία. Η ζωή χωρίς το «πράσινο λάβαρο» είναι «άχρηστη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που έχουν κατεβάσει τη λιβυκή σημαία και την έχουν αντικαταστήσει με εκείνη που χρησιμοποιούνταν πριν από την επανάσταση του 1969. «Αυτή είναι η αήττητη νεολαία», είπε, χαιρετίζοντας τους υποστηρικτές του.
«Αν χρειαστεί θα ανοίξουμε τις αποθήκες όπλων και θα εξοπλίσουμε όλο το λαό και όλες τις φυλές της Λιβύης», προειδοποίησε ο Καντάφι και, απευθυνόμενους στους οπαδούς του, τους προέτρεψε: «Ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για τη Λιβύη, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για την αξιοπρέπεια, ετοιμαστείτε να πολεμήσετε για το πετρέλαιο», διαβεβαιώνοντας ότι «μπορούμε να θριαμβεύσουμε επί των εχθρών».
Υψώνοντας τη γροθιά του στον αέρα, πρόσθεσε: «Είμαστε το έθνος της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας, αυτό το έθνος έχει θριαμβεύσει επί της Ιταλίας».
«Χορέψτε, τραγουδήστε και προετοιμαστείτε το πνεύμα που έχετε είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε προσπάθεια των ξένων και των εχθρών να μας καταστρέψουν. Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ανάμεσά σας. Στέκω ανάμεσα στο λαό και θα πολεμήσουμε και θα τους σκοτώσουμε αν θέλουν. Δείτε τη δύναμη του λαού. Αυτή είναι η δύναμη του λαού που δεν μπορεί να ηττηθεί», υπογράμμισε καλώντας και πάλι τους οπαδούς του «να χορέψουν, τα τραγουδήσουν και να γιορτάσουν στις πλατείες όλη τη νύχτα».
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ωστόσο ότι ο δρόμος που οδηγεί από το κέντρο της πρωτεύουσας στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μιτίγκα είναι γεμάτος με αστυνομικούς και στρατιώτες που ελέγχουν εξονυχιστικά όσα οχήματα επιχειρούν να περάσουν από εκεί.
Κυρώσεις από ΕΕ - έρευνα για τις ωμότητες από ΗΠΑ
Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν την Παρασκευή στην επιβολή εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού καταστολής στη Λιβύη, καθώς και στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του Μουάμαρ Καντάφι, συγγενών του και άλλων στελεχών του καθεστώτος του.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την επιβολή εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού καταστολής στο καθεστώς, καθώς και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι, συγγενών του και σε άλλων στελεχών του καθεστώτος. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποια άτομα θα περιλαμβάνονται στην λίστα.
Οι κυρώσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο, μπορεί να τεθούν σε ισχύ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Κύπρος, Μάλτα και Ιταλία, που έχουν στενούς δεσμούς με την Λιβύη, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την επιβολή κυρώσεων τόσο γρήγορα. Αντίθετα, την άμεση επιβολή τους ζήτησε η Γαλλία.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ «διερευνώνται οι ωμότητες», που διαπράττονται στη Λιβύη.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέϊ Κάρνι, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον κατά συνέπεια «θα επιβάλει μονομερείς κυρώσεις κατά της Λιβύης, οι οποίες όμως ακόμα δεν θα ανακοινωθούν, επειδή η διατύπωσή τους βρίσκεται, ακόμα, στο τελικό στάδιο». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε επίσης, ότι δόθηκε η εντολή «η αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Τρίπολη, να αναστείλει τη λειτουργία της». «Έχει απολέσει την υποστήριξη του λιβυκού λαού ο Μουάμαρ Καντάφι», επισήμανε τέλος ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Νικολά Σαρκοζί είπε πως «είναι απαράδεκτη η συστηματική βία που ασκείται εναντίον του λαού της Λιβύης» και ότι ΄το θέμα απαιτεί σχετική έρευνα και τιμωρία». Τόνισε μάλιστα ότι «επιτροπή του ΟΗΕ πρέπει να επιληφθεί και για όσους συνεχίζουν να συνεργάζονται με τον Καντάφι». Ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι πρέπει να συγκληθούν το ΣΑ του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ καταδίκασε με έντονο τρόπο «την προσφυγή στη βία» κατά των πολιτών της Λιβύης και προειδοποίησε ότι κάθε νέα βιαιότητα θα πρέπει να θεωρηθεί «έγκλημα» με βάση το διεθνές δίκαιο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, με δήλωσή του καταδικάζει απερίφραστα, την πρωτοφανή βία στην οποία επιδίδεται το καθεστώς Καντάφι.
Την ίδια ώρα, η Διεθνής Αμνηστία και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις ζήτησαν την Παρασκευή από τη Μαδρίτη να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στη Λιβύη.
«Ο Καντάφι μπορεί να προκαλέσει λουτρό αίματος»
Σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκάς Τσούκαλης δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι στη Λιβύη έχουμε να κάνουμε με μία απόλυτη δικτατορία.
«Ο Καντάφι μάλλον είναι ψυχοπαθής, και αν θεωρήσει ότι δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής μπορεί να προκαλέσει λουτρό αίματος» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσούκαλη ο Καντάφι «είναι παντελώς αδίστακτος, μπορεί να χρησιμοποιήσει ως ομήρους τους ξένους».
ΟΗΕ: Σοβαρές ελλείψεις στη Λιβύη
Αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα βρίσκονται οι κάτοικοι της Λιβύης, ενώ αναμένεται τα πράγματα να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο αν δεν φτάσουν στην χώρα νέες προμήθειες, ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (WFP).
«Τα άτομα που φτάνουν στα σύνορα κάνουν λόγο για ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες, καθώς και για απαγόρευση κυκλοφορίας σε διάφορες περιοχές. Ορισμένοι αναφέρουν ότι η είσοδος στην Τρίπολη είναι πολύ δύσκολη» δήλωσε η Καρολίν Χάρφορντ, εκπρόσωπος του WFP.
«Η κατάσταση είναι τεταμένη, εξελίσσεται γρήγορα και δεν υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές για την ανθρωπιστική κατάσταση» πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με πηγές, αυτήν την εβδομάδα φορτία με σιτηρά δεν μπορούσαν να ελλιμενιστούν στην Λιβύη λόγω της κρίσης.
«Υπάρχει ανησυχία σχετικά με την επίδραση που θα έχει η μακροπρόθεσμη παρεμπόδιση των φορτίων των τροφίμων στα λιμάνια στην εισαγωγή τροφίμων σε μία χώρα όπως η Λιβύη» σημείωσε η Χάρφορντ.
Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση
Έκτακτη σύνοδο πραγματοποίησε την Παρασκευή το ΝΑΤΟ προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη και τις επιπτώσεις για την ασφάλεια των χιλιάδων πολιτών των κρατών – μελών της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς και θα συνεχίσει να παρέχει συμβουλές προκειμένου να είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και σε Μπαχρέιν, Τυνησία, Αίγυπτο και στο Ιράκ -όπου από τις συγκρούσεις στη Μοσούλη σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.