ΚΑΙΡΟΣ

Απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα: ενέδρα θανάτου ή αλήθεια; 

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Η Ρωσία αναφέρει ότι η απόσυρση των στρατευμάτων της έχει ξεκινήσει και όλοι συμφωνούν ότι θα χρειαστεί εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα στρατεύματα της από την στρατηγικής σημασίας πόλη της Χερσώνας και τα δεδομένα σε αυτόν τον πόλεμο αλλάζουν για ακόμη μία φορά. Από την πλευρά του, το Κιέβο παραμένει προσεκτικό και προειδοποιεί ότι η πρώτη και η μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει καταλάβει η Μόσχα ίσως έχει πια μετατραπεί σε μία “πόλη θανάτου” από τις ρωσικές νάρκες.

Στη Χερσώνα δεν υπάρχει ρεύμα, ούτε θέρμανση. Η σύνδεση στο Διαδίκτυο αποτελεί παρελθόν, με την επικοινωνία με όσους έχουν απομείνει στην πόλη να διακόπτεται συνεχώς. Η ζωή σε αυτή έχει σταματήσει ενώ πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετρούσε 280.000 κατοίκους. 

Για τη Μόσχα, η πόλη - λιμάνι της Χερσώνας είναι ρωσικό έδαφος αφού στα τέλη Σεπτεμβρίου διεξήχθησαν στην ομώνυμη περιφέρεια - καθώς επίσης και στο Ντόνετσκ, το Λουγκάνσκ και τη Ζαπορίζια - τα περιβόητα δημοψηφίσματα προσάρτησης που κανείς - πλην της Ρωσίας - δεν αναγνωρίζει.  

Σήμερα, αναφορές θέλουν σε αυτή να μην κυκλοφορεί ούτε ένας Ρώσος στρατιώτης ενώ μέχρι και πριν από λίγες ημέρες συμμετείχαν στη ρωσική επιχείρηση εκκένωσης των αμάχων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη Χερσώνα παραμένουν αστυνομικοί και γιατροί της ρωσικής πλευράς οι οποίοι θα την εγκαταλείψουν όταν η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων θα οδεύει προς ολοκλήρωση.

Η Ρωσία αναφέρει ότι η απόσυρση των στρατευμάτων της έχει ξεκινήσει και όλοι συμφωνούν ότι θα χρειαστεί εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Η απόφασή της αυτή φαίνεται να αποτελεί τη χειρότερη μέχρι σήμερα οπισθοχώρηση της Μόσχας στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία. Η ρωσική υποχώρηση από αυτό το σημείο στον χάρτη και μία τυχόν επανακατάληψη της Χερσώνας από τους Ουκρανούς θα έδινε σημαντική ώθηση στον ουκρανικό στρατό για να κερδίσει πίσω χαμένα εδάφη στον ουκρανικό νότο, συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας που η Ρωσία προσάρτησε το 2014. 

Το Κιέβο ακούγοντας τον Ρώσο Σεργκέι Σουροβίκιν να ανακοινώνει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων κράτησε, αρχικά, μικρό καλάθι. Ειδικότερα, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντόλιακ έκρινε ότι πρόκειται για παγίδα αφού προέβλεπε ότι οι Ρώσοι θα βομβαρδίσουν τη Χερσώνα από τις κατεχόμενες περιοχές κατά μήκος του Δνείπερου ποταμού σε μία προσπάθεια περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου που διαρκεί πλέον εννέα μήνες. Λίγες ώρες μετά, ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλερί Ζαλούζνι, ανέφερε ότι “ο εχθρός δεν είχε άλλη επιλογή” από την οπισθοχώρηση χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιώσει ή και να διαψεύσει ότι πράγματι η Μόσχα έχει ξεκινήσει την εν λόγω διαδικασία. 

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο προκύπτει ένα επιπλέον ερώτημα. Εάν όντως την έχει ξεκινήσει, άραγε ο ουκρανικός στρατός θα επιτρέψει στους Ρώσους να τη συνεχίσουν με ηρεμία ή θα εξαπολύσει επίθεση εναντίον τους ενώ θα περνούν στην ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού;

Για τον γγ του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία βρίσκεται υπό πίεση αλλά, όπως σημείωσε, αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε “πώς η κατάσταση θα εξελιχθεί στο έδαφος”. Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας τόνισε ότι “ο πλανήτης δεν πρέπει να είναι ευγνώμων στη Ρωσία που επιστρέφει κλεμμένη ιδιοκτησία” ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία το οποίο θα περιλαμβάνει συστήματα αεράμυνας Avenger και πυραύλους Hawk.
 

Πηγή: skai.gr