Η κατεχόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις περιοχή της Χερσώνας στην Ουκρανία ετοιμάζεται να ζητήσει από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να την ενσωματώσει στη Ρωσία, μετέδωσε την Τετάρτη το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο αξιωματούχο της εκεί ελεγχόμενης από τη Ρωσία διοίκησης.
Η Ρωσία ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Χερσώνας, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας καθώς συμβάλλει στη χερσαία σύνδεση μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών περιοχών στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με το BBC, η Ρωσία εισάγει το δικό της νόμισμα, τα μέσα ενημέρωσης και τις υπηρεσίες διαδικτύου σε τμήματα της Ουκρανίας που έχει καταλάβει ο στρατός της, ιδίως στη Χερσώνα.
Η Ουκρανία ισχυρίζεται πως η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην πόλη, για να δει αν οι κάτοικοί της θέλουν να δημιουργήσουν μια φιλορωσική αποσχισθείσα «λαϊκή δημοκρατία», αλλά η ψηφοφορία θα είναι παράνομη και εικονική.
Οι ρωσικές παρεμβάσεις
Οι ρωσικές στρατιωτικές αρχές απέπεμψαν τον εκλεγμένο δήμαρχο της Χερσώνας από τη θέση του. Ο Ihor Kolykhaiev «δεν συνεργάστηκε» με τις δυνάμεις κατοχής, ανέφερε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria.
Στη θέση του εγκαταστάθηκε μια φιλορωσική διοίκηση για την πόλη και τη γύρω περιοχή.
Η πρόσβαση στα ουκρανικά τηλεοπτικά κανάλια έχει αποκλειστεί και οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου έχουν αντικατασταθεί με ρωσικούς, ενώ οι κάτοικοι της Χερσώνας έχουν κληθεί να ακούνε φιλορωσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για τις ειδήσεις τους.
Η νέα περιφερειακή κυβέρνηση καταργεί, επίσης, σταδιακά το νόμισμα της Ουκρανίας, τη γρίβνα, και εισάγει το ρωσικό ρούβλι. Η τετράμηνη μετάβαση ξεκίνησε την 1η Μαΐου, με τις αρχές να απαγορεύουν τις παραδόσεις ουκρανικού χρήματος στις τράπεζες.
Οι κάτοικοι της Χερσώνας δήλωσαν στο BBC ότι οι στρατιωτικές αρχές άρχισαν να πληρώνουν τις συντάξεις των ανθρώπων σε ρούβλια. Αλλά πολλοί προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αψηφήσουν τις ρωσικές κινήσεις.
Νότια Οσετία: Με ΟΚ της Μόσχας προχωρά σε δημοψήφισμα για προσάρτηση
Εν τω μεταξύ, ο νέος ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας της Νότιας Οσετίας δήλωσε σήμερα ότι θα αναμένει το «σύνθημα» της Μόσχας προτού διενεργήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της περιοχής αυτής της Γεωργίας στη Ρωσία.
Η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες την Νότια Οσετία και την παράκτια περιοχή της Αμπχαζίας έπειτα από έναν σύντομο πόλεμο με την Γεωργία το 2008.
Τους έχει παράσχει εκτενή οικονομική υποστήριξη, ρωσική υπηκοότητα στους κατοίκους τους, ενώ έχει αποστείλει εκεί στρατιωτική δύναμη.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Αλαν Γκλαγκόεφ, ο οποίος νίκησε τον Ανατόλι Μπιμπίλοφ στις προεδρικές εκλογές του σαββατοκύριακου, είπε ότι η Νότια Οσετία για να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσική Ομοσπονδία, θέλει και την συμμετοχή της Μόσχας.
«Δεν πρόκειται για μια μονομερή διαδικασία. Πρέπει να έρθουμε σε συνεννόηση με τον στρατηγικό μας εταίρο (τη Ρωσία). Με το που θα δοθεί το σύνθημα, μόλις υπάρξει συνεννόηση ότι έχει φθάσει η ώρα, σαφώς θα διενεργήσουμε αυτό το δημοψήφισμα» δήλωσε ο Γκλαγκόεφ στο πρακτορείο.
Η όποια κίνηση της Νότιας Οσετίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει την καταδίκη της Δύσης.
Η Γεωργία έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτα τα σχέδια περί διενέργειας δημοψηφίσματος.
Τα σχόλια του Γκλαγκόεφ έρχονται σε αντίθεση με την θέση του προκατόχου του στην προεδρία, του Μπιμπίλοφ, ο οποίος τον Μάρτιο είχε πει ότι η περιοχή θα λάβει νομικά μέτρα για να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία στο εγγύς μέλλον.
Στο παρελθόν το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι δεν έχουν υπάρξει νομικές ενέργειες για την διενέργεια ενός τέτοιου δημοψηφίσματος αλλά ότι η Ρωσία σέβεται την γνώμη του λαού της Νότιας Οσετίας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.