Κλείσιμο

Βρετανία: Η προετοιμασία για το Brexit επηρέασε την προετοιμασία για μια πανδημία λέει ο Υπουργός Υγείας

«Κρατικοί πόροι μετακινήθηκαν εντός του Υπουργείου Υγείας για να αντιμετωπιστεί η απειλή αυτή (ενός άτακτου Brexit), μεταξύ άλλων και από το σχεδιασμό της προετοιμασίας για μία πανδημία», κατέθεσε το πρωί ο κ. Χάνκοκ ενώπιον της ανεξάρτητης έρευνας για τον κυβερνητικό χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού Ματ Χάνκοκ παραδέχθηκε ότι ο φόβος για τις επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit επηρέασε το βαθμό προετοιμασίας του βρετανικού κράτους για το ενδεχόμενο μίας κρίσης δημόσιας υγείας.

«Κρατικοί πόροι μετακινήθηκαν εντός του Υπουργείου Υγείας για να αντιμετωπιστεί η απειλή αυτή (ενός άτακτου Brexit), μεταξύ άλλων και από το σχεδιασμό της προετοιμασίας για μία πανδημία», κατέθεσε το πρωί ο κ. Χάνκοκ ενώπιον της ανεξάρτητης έρευνας για τον κυβερνητικό χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτή ήταν η εξήγηση που έδωσε ο πρώην υπουργός απαντώντας στο ερώτημα ενός εκ των νομικών της έρευνας για την αποτυχία εφαρμογής 14 εκ των 22 εισηγήσεων που είχαν προκύψει από την Επιχείρηση Κύκνος του 2016, η οποία αποσκοπούσε ακριβώς στην καλύτερη προετοιμασία για μία πανδημία.

Ο Ματ Χάνκοκ είπε επίσης πως όταν ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας το 2018 έλαβε διαβεβαιώσεις πως το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από τις καλύτερα προετοιμασμένες χώρες για να αντιδράσει σε μία πανδημία. «Αυτό αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος», παραδέχθηκε.

Επέκρινε δε την προσέγγιση έναντι μιας υγειονομικής κρίσης που, όπως είπε, συνάντησε στο υπουργείο, η οποία δεν έδινε έμφαση στην πρόληψη: «Το δόγμα του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν να σχεδιάζει για τις συνέπειες μιας καταστροφής - μπορούμε να αγοράσουμε αρκετούς σάκους για τα πτώματα, πού θα θάψουμε τους νεκρούς - και αυτό ήταν εντελώς λάθος. Κεντρικής σημασίας στο σχεδιασμό για μία πανδημία πρέπει να είναι: πώς σταματάς την καταστροφή από το να συντελεστεί;».

Ο κ. Χάνκοκ δε δίστασε να παραδεχθεί πως ο σχεδιασμός για την προστασία του τομέα κοινωνικής περίθαλψης, δηλαδή πρωτίστως των γηροκομείων σε ό,τι αφορά την COVID-19, ήταν «άθλιος». Έσπευσε όμως να προσθέσει ότι η νομική ευθύνη για την προστασία τέτοιων δομών δε βαραίνει το Υπουργείο Υγείας αλλά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Γενικότερα ο κ. Χάνκοκ υποστήριξε ότι το «δόγμα» προετοιμασίας της Βρετανίας και άλλων δυτικών χωρών έναντι πανδημιών δυσκόλεψε το έργο του. Ισχυρίστηκε π.χ. ότι χρειάστηκε να απορρίψει την αρχική σύσταση περί μη εφαρμογής του μέτρου της καραντίνας για τις αφίξεις από τη Γουχάν, το επίκεντρο της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Εν τέλει παραδέχθηκε πως υπήρχε «σοβαρή και σημαντική ανεπάρκεια» στην προετοιμασία του βρετανικού κράτους έναντι του κορωνοϊού και πως ως Υπουργός Υγείας φέρει ευθύνη για αυτό.

Προειδοποίησε δε πως απαιτείται «σημαντικά μεγαλύτερη» χρηματοδότηση του βρετανικού συστήματος δημόσιας υγείας NHS για την επαρκή αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον.

Η ανεξάρτητη έρευνα θα διαρκέσει χρόνια. Αφού εξετάσει αρχικά το βαθμό ετοιμότητας του βρετανικού κρατικού μηχανισμού έναντι της πανδημίας, θα ασχοληθεί με την αντίδραση της κυβέρνησης και εν τέλει με τα διδάγματα που πρέπει να εξαχθούν.