ΚΑΙΡΟΣ

ΒΒC: To Λονδίνο επιβεβαιώνει έρευνα για εγκλήματα πολέμου των Ειδικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν

Η απόφαση για επιβεβαίωση της έρευνας που διεξάγεται για τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων αποτελεί αλλαγή στάσης στο ζήτημα από το Υπουργείο Εξωτερικών

Το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι οι Ειδικές Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στο επίκεντρο μιας έρευνας για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εγκατέλειψε την Τετάρτη την προσπάθεια να περιορίσει οποιαδήποτε αναφορά για εμπλοκή των Ειδικών Δυνάμεων σε φερόμενα εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν.

Η στάση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είχε αμφισβητηθεί από μέλη της οικογένειας και από πολλά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του BBC.

Η έρευνα ακολουθεί μετά από αναφορές τα τελευταία χρόνια για εικαζόμενες παράνομες δολοφονίες της SAS.

Σε δήλωση πριν από την ακρόαση της Ανεξάρτητης Έρευνας σχετικά με το Αφγανιστάν, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε: «Η έρευνα φτάνει τώρα στο στάδιο ουσιαστικών ακροάσεων και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι ισχυρισμοί σχετίζονται με τη συμπεριφορά των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η απόφαση για επιβεβαίωση της έρευνας που διεξάγεται για τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων αποτελεί αλλαγή στάσης στο ζήτημα από το Υπουργείο Εξωτερικών. 

Ο κ. Γουάλας είπε ότι η επιβεβαίωση της εμπλοκής των Ειδικών Δυνάμεων επιβάλλεται λόγω «των εξαιρετικών συνθηκών αυτής της έρευνας». «Εκτός από αυτό το πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, μια τέτοια επιβεβαίωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι αλλάζει τη μακροχρόνια θέση αυτής της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων να μην σχολιάζουν την ανάπτυξη ή τις δραστηριότητες των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου», συμπλήρωσε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είχε υποστηρίξει προηγουμένως ότι δεν πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας που σχετίζονται με την έρευνα «οποιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία ή έγγραφα ή λέξεις ή αποσπάσματα εγγράφων, που τείνουν να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν την εικαζόμενη εμπλοκή των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου στις επιχειρήσεις που πρόκειται να διερευνηθούν».

Αλλά τη Δευτέρα, λιγότερο από 48 ώρες πριν τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον του προέδρου της έρευνας, του Λόρδου Justice Haddon-Cave, οι δικηγόροι του Υπουργείου Άμυνας έγραψαν στην αναφορά τους το υπουργείο εγκαταλείπει αυτή την απόφαση.

Η ανατροπή σηματοδοτεί ότι τα στοιχεία για ανάμειξη των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου στις εικαζόμενες παράνομες δολοφονίες στο Αφγανιστάν μπορούν να συζητηθούν ανοιχτά στις ακροάσεις έρευνας και να δημοσιοποιηθούν.

Μια μακροχρόνια έρευνα από το BBC αποκάλυψε στοιχεία που δείχνουν ξεκάθαρα ότι μια μονάδα SAS που δρούσε στο Αφγανιστάν το 2010 και το 2011 σκότωσε 54 ανθρώπους σε ύποπτες συνθήκες σε μια εξάμηνη περιοδεία.

Περαιτέρω ρεπορτάζ του BBC αποκάλυψε συγκεκριμένες περιπτώσεις που προκάλεσαν ανησυχία σε υψηλότερο επίπεδο των Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης μιας επιδρομής το 2012 κατά την οποία μια μονάδα σκότωσε δύο γονείς και τραυμάτισε βαριά τα δύο νήπια αγόρια τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ωστόσο συνεχίζει να επιδιώκει να τηρηθεί η ανωνυμία του προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων που εμπλέκεται στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και όλα τα στοιχεία των μαρτύρων για τις ίδιες τις επιχειρήσεις ενώ η έρευνα να διεξάγεται σε κλειστές ακροάσεις.

Ο δικηγόρος του Υπουργείου Εξωτερικών, Brian Altman KC, είπε επίσης ότι το υπουργείο σκόπευε να διατηρήσει την πολιτική του «ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει» σε σχέση με την ονομασία συγκεκριμένων μονάδων ή υπομονάδων Ειδικών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας ότι ο εντοπισμός «ειδικών στοιχείων» θα αποτελούσε κίνδυνο για τις μελλοντικές δυνατότητες των ειδικών δυνάμεων και τις λειτουργίες τους.

Οι δικηγόροι των οικογενειών των Αφγανών που σκοτώθηκαν σε επτά ξεχωριστές επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων υποστηρίζουν ότι οι συνολικοί περιορισμοί που επιδιώκει το Υπουργείο Εξωτερικών είναι «αδικαιολόγητοι και βλάπτουν σοβαρά την αξιοπιστία της έρευνας».
 

Πηγή: skai.gr