H Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το καθεστώς του ψευδοκράτους της Κύπρου, προκειμένου να δεχτεί την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Express.
Πηγή προσκείμενη στον «πρόεδρο» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επιβεβαίωσε ότι τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ερντογάν για να ζητήσει να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών του ΝΑΤΟ το καθεστώς του ψευδοκράτους.
Η πηγή δήλωσε: «Γνωρίζω ότι έγινε το τηλεφώνημα και καταλαβαίνω ότι ο πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε κάθε μοχλό πίεσης που μπορούμε σε αυτή την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν χρησιμοποιήσει το βέτο τους στην ΕΕ για να εμποδίσουν την επίτευξη οποιασδήποτε προόδου και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία».
Ο Ερσίν Τατάρ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην Sunday Express ότι στόχος του είναι να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα ως ανεξάρτητο κράτος.
Παράλληλα, φαίνεται να πιστεύει ότι οι προσπάθειες να επανενωθούν οι δύο πλευρές της Κύπρου είναι πλέον μάταιες.
Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν εμφανίζεται αδιάλλακτος στο θέμα της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Χτες δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τις αποστολές της Φινλανδίας και της Σουηδίας που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν στο «αναμενόμενο επίπεδο» και ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να πει «ναι» σε χώρες «που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».
«Για όσο καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν ηγείται της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’ για την είσοδο χωρών στο ΝΑΤΟ, οι οποίες, υποστηρίζουν την τρομοκρατία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Λέγοντας ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν προσδοκίες από αυτές τις συνομιλίες, ο Ερντογάν είπε ότι οι δύο χώρες δεν έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα αναφορικά με τις απαιτήσεις της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι τρομοκράτες ακόμη και τώρα περπατούν στους δρόμους της Στοκχόλμης, ενώ η Σουηδία τους προστατεύει «με τη δική της αστυνομία».
«Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν (επιτρέποντας την ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ που είναι ένας οργανισμός ασφάλειας) ενώ αυτές, υποστηρίζουν και ενισχύουν τέτοιους τρομοκράτες» επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Σουηδία και η Φινλανδία αιτήθηκαν επίσημα την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ στις 18 Μαΐου, μία απόφαση στην οποία ωθήθηκαν από την πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου. Η Τουρκία, ένα μέλος της συμμαχίας εδώ και πολύ καιρό, εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για τα αιτήματα της ένταξής τους, ασκώντας κριτική στις δύο χώρες για την ανοχή ή ακόμη και την υποστήριξή τους σε τρομοκρατικές ομάδες.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.