Κλείσιμο

Βρετανική προειδοποίηση: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί σε δύο χρόνια «να σκοτώνει»

Ο Ματ Κλίφορντ εξήγησε ότι τέτοιου είδους απειλές για την ασφάλεια των ανθρώπων μπορούν να προκύψουν από τομείς της τεχνητής νοημοσύνης όπως οι κυβερνοεπιθέσεις ή η δημιουργία βιολογικών όπλων

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα είναι τόσο ισχυρά ώστε να μπορούν «να σκοτώνουν πολλούς ανθρώπους» εντός μόλις των επόμενων δύο ετών, προειδοποίησε σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Ματ Κλίφορντ, που έχει αναλάβει να δημιουργήσει την ομάδα δράσης για την τεχνητή νοημοσύνη την οποία έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, είπε σε εκπομπή του Talk TV ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εξήγησε ότι τέτοιου είδους απειλές για την ασφάλεια των ανθρώπων μπορούν να προκύψουν από τομείς της τεχνητής νοημοσύνης όπως οι κυβερνοεπιθέσεις ή η δημιουργία βιολογικών όπλων.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε πραγματικά πολύ επικίνδυνες απειλές για τους ανθρώπους, που θα είχαν τη δυνατότητα να σκοτώσουν πολλούς ανθρώπους, όχι όλους τους ανθρώπους, απλά και μόνο από το σημείο στο οποίο θα περιμέναμε να έχουν αναπτυχθεί τα μοντέλα σε διάστημα δύο ετών», είπε για την ακρίβεια ο κ. Κλίφορντ.

Η προειδοποίηση έρχεται λίγες ημέρες μετά από τη δήλωση που υπέγραψαν 350 ειδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη στην οποία περιλαμβάνεται η προειδοποίηση περί υπαρξιακής απειλής για την ανθρωπότητα σε βάθος χρόνου από την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.

Ο κ. Κλίφορντ σημείωσε επίσης πάντως ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πανίσχυρη δύναμη καλού, με θεραπείες ασθενειών, αύξηση της παραγωγικότητας, συμβολή στην επίτευξη μιας οικονομίας μηδενικών ρύπων.

Σημειώνεται ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναχωρεί απόψε για την Ουάσινγκτον για συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Σύμφωνα με το Politico, ο Ρίσι Σούνακ θα προτείνει τη διενέργεια μιας διεθνούς συνόδου για την τεχνητή νοημοσύνη στο Λονδίνο το φθινόπωρο, τη σύσταση μιας παγκόσμιας εποπτικής αρχής για τον τομέα με έδρα τη Βρετανία και έναν διεθνή ερευνητικό οργανισμό για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως είναι ο CERN για την πυρηνική ενέργεια.
 

Πηγή: skai.gr