Κλείσιμο

Βρετανία: Υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής ο νέος αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος

Ο κ. Σούνακ δήλωσε πως ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση συμμερίζονται τη θέση του κ. Άντερσον.

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής τάχθηκε ο νεοδιορισθείς αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία Λι Άντερσον.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spectator ο βουλευτής περιφέρειας στο Νότιγχαμ δικαιολογεί την άποψή του λέγοντας ότι «κανένας δεν έχει διαπράξει έγκλημα αφότου εκτελέστηκε, ξέρετε, 100% επιτυχία».

Λέει πως η εσχάτη των ποινών θα μπορούσε να επιβάλλεται σε όποιον αποδεδειγμένα έχει διαπράξει ειδεχθές έγκλημα. Δίνει ως παράδειγμα τους δύο δολοφόνους του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι έξω από στρατώνα του Λονδίνου, το έγκλημα των οποίων αποδείχθηκε από βίντεο.

«Θα έπρεπε να είχαν τελειώσει, την ίδια εβδομάδα. Δε θέλω να πληρώνω για αυτούς τους ανθρώπους», σχολίασε ο Συντηρητικός βουλευτής.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από το διορισμό του κ. Άντερσον στη νέα του θέση από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Ο κ. Άντερσον έχει ιστορικό αμφιλεγόμενων σχολίων, με αποτέλεσμα να έχει αναγορευθεί από την αντίθετων πολιτικών πεποιθήσεων Daily Mirror στον πιο «μισητό» άνθρωπο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεταξύ άλλων έχει επικρίνει τους πολίτες που βασίζονται για φαγητό σε συσσίτια, λέγοντας ότι θα έπρεπε να μάθουν να μαγειρεύουν και να κάνουν σωστό προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας πως όλοι μπορούν να φτιάχνουν ένα γεύμα με 30 πένες την ημέρα.

Έχει επίσης ταχθεί κατά των ποδοσφαιριστών της εθνικής ομάδας της Αγγλίας επειδή γονατίζουν στην έναρξη κάθε αγώνα σε μια συμβολική κίνηση κατά του ρατσισμού.

Πρόσφατα δε είχε παρομοιάσει το Συντηρητικό Κόμμα με τον Τιτανικό που βυθίζεται.

Ο κ. Σούνακ δήλωσε πως ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση συμμερίζονται τη θέση του κ. Άντερσον.

Ωστόσο, το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Ρίσι Σούνακ ότι είναι πολύ «αδύναμος» να καθαιρέσει τον βουλευτή του, που εκπροσωπεί την πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος.

Η θανατική ποινή για τη διάπραξη δολοφονίας καταργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1965 και οριστικά για όλα τα εγκλήματα το 1998. Η χώρα έχει υιοθετήσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύει την επαναφορά της θανατικής ποινής, αν και η συντηρητική και αντιευρωπαϊκή πτέρυγα των Τόρις έχει ταχθεί υπέρ της αποκήρυξης της σύμβασης.

Παρόλα αυτά, πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως το 30% την πολιτών στη Βρετανία υποστηρίζουν την ισχύ της θανατικής ποινής για όλες τις δολοφονίες, με το ποσοστό να ανεβαίνει σε 52% για περιπτώσεις πολλαπλών δολοφονιών.