Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα στεγάζει μετανάστες που διασχίζουν παράτυπα τη Μάγχη σε στρατιωτικές βάσεις, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο να τους μεταφέρει ακόμη και σε πλοία, δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ χθες Τετάρτη.
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει αναγάγει την αντιμετώπιση της μετανάστευσης σε προτεραιότητα της κυβέρνησής του και έχει παρουσιάσει νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την άμεση απέλαση όλων όσοι φτάνουν παράτυπα στη χώρα, κυρίως μέσω της Μάγχης.
Ο Τζένρικ παρουσίασε το σχέδιο αυτό, το οποίο προβλέπει τη στέγαση αιτούντων άσυλο σε δύο στρατόπεδα στη νοτιοανατολική και την ανατολική Αγγλία, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το κόστος των 6,8 εκατ. λιρών την ημέρα (περίπου 7,7 εκατ. ευρώ), τα οποία δαπανά, όπως η ίδια αναφέρει, για τη διαμονή των μεταναστών σε ξενοδοχεία.
Ωστόσο τα σχέδια αυτά έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και από το εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι επέκρινε την πρόταση να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική βάση στην εκλογική του περιφέρεια, το Έσεξ.
Εξάλλου ο Τζένρικ πρόσθεσε ότι οι υπουργοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν «πλοία» για τη στέγαση μεταναστών, επικαλούμενος το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας χρησιμοποιεί ένα πλοίο αγκυροβολημένο στη Γλασκώβη για να στεγάσει πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Η οργάνωση Refugee Council ανακοίνωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» για τα σχέδια αυτά, ενώ πρόσθεσε ότι η στέγαση σε στρατώνες είναι «εντελώς ακατάλληλη» για τις ανάγκες των αιτούντων άσυλο.
Ο Σούνακ δήλωσε απευθυνόμενος στο υπουργικό του συμβούλιο την Τρίτη ότι το κόστος της χρήσης ξενοδοχείων και η πίεση που ασκεί αυτό στις τοπικές κοινωνίες σημαίνει ότι δεν είναι μη βιώσιμο.
Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι τα παιδιά δεν μπορούν να εξαιρεθούν από το σχέδιο να συλλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη, προκειμένου να αποφευχθεί να δημιουργηθεί ένας παράγοντας προσέλκυσης μεταναστών.
Η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς ζήτησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τους Βρετανούς βουλευτές να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παράτυπη μετανάστευση, καταγγέλλοντας ότι «δεν συνάδει» με τις «διεθνείς υποχρεώσεις» της χώρας.
Το νομοσχέδιο, το οποίο στηρίζουν πολλοί συντηρητικοί βουλευτές αλλά επικρίνουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, προβλέπει ότι όσοι μετανάστες εισέρχονται παράτυπα στη Βρετανία θα στέλνονται πίσω στις χώρες καταγωγής τους ή «σε τρίτη ασφαλή χώρα», όπως η Ρουάντα, βάσει συμφωνίας που έχει ήδη υπογράψει το Λονδίνο με αυτή την αφρικανική χώρα.
Παράλληλα θα απαγορεύεται ισοβίως η είσοδος στη Βρετανία στους παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνονται.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.