Οι υπουργοί Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας και της Βρετανίας συμφώνησαν να μελετήσουν τη μελλοντική συνεργασία τους στην εξέλιξη των ικανοτήτων εναέριας μάχης, αλλά και το ενδεχόμενο βιομηχανικής συνεργασίας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.
Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Χαλίντ μπιν Σαλμάν και ο Βρετανός ομόλογος του Μπεν Γουάλας συναντήθηκαν χθες στο Ριάντ και υπέγραψαν “μία διακήρυξη για την πρόθεση συμμετοχής του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στο πρόγραμμα για τη διαμόρφωση της μελλοντικής ικανότητας εναέριας μάχης (FCAS)".
#VIDEO: #Saudi defense minister Prince Khalid bin Salman (@kbsalsaud) meets with British counterpart Ben Wallace in Riyadh pic.twitter.com/UmaWvvYECn
— Saudi Gazette (@Saudi_Gazette) March 1, 2023
Το εύρος της αναφερόμενης συμφωνίας δεν έχει ξεκαθαριστεί άμεσα.
Το ακρωνύμιο FCAS χρησιμοποιείται ευρέως, περιγράφοντας προγράμματα για την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς, τα οποία είναι γνωστά ως Μελλοντικά Συστήματα Εναέριας Μάχης, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος Tempest με τον ηγετικό ρόλο της Βρετανίας. Το πρόγραμμα αυτό, διευρύνθηκε πρόσφατα συμπεριλαμβάνοντας την Ιαπωνία εντός ενός νέου πλαισίου συνεργασίας που είναι γνωστό ως Global Air Combat Programme (GACP).
Η σύντομη αναφορά του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας δεν άφησε να εννοηθεί το ενδεχόμενο προγραμματισμού για την άμεση συμμετοχή του Ριάντ στο πρόγραμμα παραγωγής του νέου μαχητικού αεροσκάφους υπό τον ηγετικό ρόλο της Βρετανίας, με τους αναλυτές από τον τομέα της άμυνας να επισημαίνουν ότι τέτοιες συμμαχίες απαιτούν τυπικά, μήνες ή χρόνια διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσιογραφική αναφορά, οι τομείς συνεργασίας που καλύπτονται από τη διακήρυξη συμπεριλαμβάνουν “τον προσδιορισμό ενός συνολικά κοινού οράματος για μελλοντική συνεργασία σε επιχειρήσεις εναέριας μάχης”, ενώ συζητήθηκαν συνεργασίες “που καλύπτουν τις ανάγκες των απαιτούμενων ικανοτήτων εναέριας μάχης”.
Η διακήρυξη περιλαμβάνει επίσης, τον προσδιορισμό προγραμμάτων βιομηχανικής συνεργασίας, αλλά και προγραμμάτων κοινής έρευνας και ανάπτυξης.
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η αναφερόμενη διακήρυξη πρόθεσης που υπογράφτηκε στο Ριάντ θα ενεργοποιήσει “μία Συνεργατική Μελέτη Σκοπιμότητας, ώστε να διερευνηθεί ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης της σχέσης δεκαετιών των δύο χωρών στην εναέρια μάχη για το μέλλον”.
Το ίδιο υπουργείο, στην ανακοίνωσή του, πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν μία κοινή επιθυμία για στενότερη βιομηχανική συνεργασία, αλλά και για την ανάπτυξη σημαντικών αμυντικών ικανοτήτων, χωρίς ωστόσο, να αναφερθεί στο πρόγραμμα του μαχητικού FCAS.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.