Πιθανό ταξίδι Σούνακ στη Μ. Ανατολή - Αντιδράσεις για το πλήγμα στο νοσοκομείο

Ο Βρετανός ηγέτης έχει σειρά επικοινωνιών με στόχο να πιέσει για αποτροπή της εξάπλωσης της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και για άνοιγμα της διάβασης της Ράφα μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ είναι πιθανό να επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή, ενδεχομένως την Πέμπτη, μετέδωσε το Sky News.

Το σχέδιο για το ταξίδι φέρεται να περιλαμβάνει επίσκεψη στο Ισραήλ, αλλά και στάσεις σε Ιορδανία και Αίγυπτο, χωρίς όμως να είναι σαφές πώς επηρεάζεται το σχέδιο αυτό από την ακύρωση αντίστοιχων επαφών που θα είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν.

Την πρόθεση επίσκεψης του κ. Σούνακ φάνηκε να επιβεβαιώνει με δήλωση στο Sky News ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάχου, ωστόσο η Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει τίποτα.

Ο Βρετανός ηγέτης έχει σειρά επικοινωνιών με στόχο να πιέσει για αποτροπή της εξάπλωσης της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και για άνοιγμα της διάβασης της Ράφα μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου ώστε να περάσουν άμαχοι και ανθρωπιστική βοήθεια.

Μεταξύ άλλων τις τελευταίες ημέρες έχει επικοινωνήσει με τους ηγέτες Ισραήλ, Αιγύπτου, Παλαιστινιακής Αρχής, Ιορδανίας, Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ.

Εν τω μεταξύ, το πολύνεκρο πυραυλικό χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί κυριαρχεί και στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, με σχολιαστές να κάνουν λόγο για κρίσιμη καμπή στον πόλεμο που θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη ανάφλεξη.

«Ολέθρια απώλεια ανθρώπινων ζωών»

Ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι αναφέρθηκε μέσω X (πρώην Twitter) σε «ολέθρια απώλεια ανθρώπινων ζωών». Πρόσθεσε: «Η προστασία της ζωής των αμάχων πρέπει να είναι προτεραιότητα. Το Ην. Βασίλειο θα εργαστεί με τους συμμάχους μας για να εξακριβώσει τι έχει συμβεί και για να προστατεύσει αθώους αμάχους στη Γάζα».

Σε πρωινές δηλώσεις του ο Υφυπουργός Οικονομικών Άντριου Γκρίφιθ είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει σαφή εικόνα για το ποια πλευρά έπληξε το νοσοκομείο.

Από την Ουάσινγκτον την οποία επισκέπτεται, ο Υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς σημείωσε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, πρόσθεσε όμως «οι κρίσεις για το πώς θα γίνει αυτό, εφόσον είναι εντός ορίων των διεθνών ανθρωπιστικών νόμων, εναπόκεινται στο Ισραήλ».

Την απώλεια ζωών στο νοσοκομείο Αλ Αχλί καταδίκασε και ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αγγλίας Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι. Δηλώνοντας ότι θρηνεί και προσεύχεται, σημείωσε πως το παλαιστινιακό νοσοκομείο λειτουργούσε υπό την εποπτεία της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

900 Βρετανοί υπήκοοι έχουν απομακρυνθεί από το Ισραήλ

Εξάλλου, το Foreign Office γνωστοποίησε αργά την Τρίτη πως 900 Βρετανοί υπήκοοι έχουν απομακρυνθεί από το Ισραήλ με μεσολάβηση της βρετανικής κυβέρνησης.

Όλοι όσοι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να φύγουν από το Ισραήλ έχουν πλέον θέση σε αεροσκάφος εκκένωσης της χώρας και έχουν ενημερωθεί να είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν εντός της Τετάρτης. Η ιστοσελίδα για κρατήσεις κλείνει στις 10 το πρωί ώρα Λονδίνου.

Τέλος, ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας ασφαλείας MI5 Κεν ΜακΚάλουμ προειδοποίησε πως οι εξελίξεις στη Γάζα και στο Ισραήλ έχουν τη δυνατότητα να ριζοσπαστικοποιήσουν και να «εμπνεύσουν» τρομοκράτες που μπορούν να δράσουν κατά μόνας ως «μοναχικοί λύκοι» επί βρετανικού εδάφους

Πηγή: skai.gr