Λόνδινο, Θανάσης Γκαβός
Μέτρα συνολικού κόστους 15 δισεκατομμυρίων λιρών παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση με στόχο να ελαφρύνει την πίεση που προξενεί στα νοικοκυριά το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και κυρίως οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ενέργειας.
Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομικών του Ην. Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, το 1/3 από αυτές τις έκτακτες παροχές θα καλυφθεί από έναν πρόσθετο φόρο στα απροσδόκητα υψηλά κέρδη των εταιρειών παροχής ενέργειας. Ο κ. Σούνακ έκανε λόγο για «προσωρινά στοχευμένη εισφορά επί των κερδών ενέργειας».
Πρόκειται για αλλαγή στάσης της κυβέρνησης, που μέχρι τώρα αντιστεκόταν στο αίτημα της αντιπολίτευσης για έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων παρόχων, οι οποίοι κατέγραψαν σημαντικά αυξημένα κέρδη παρά την αναταραχή στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Η εισφορά αυτή επί των κερδών ορίζεται στο 25%, αλλά οι εταιρείες θα μπορούν να έχουν ελάφρυνση αν επενδύσουν μέρος των κερδών στη βιομηχανία ενέργειας. Ο πρόσθετος φόρος θα εξαλειφθεί σταδιακά όταν οι τιμές χονδρικής επιστρέψουν «σε ιστορικά πιο φυσιολογικά επίπεδα».
Το βασικό μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Σούνακ είναι ένα επίδομα 400 λιρών για κάθε ένα νοικοκυριό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το επίδομα αυτό αντικαθιστά εκείνο των 200 λιρών που είχε ανακοινωθεί το Φεβρουάριο, το οποίο είχε επικριθεί διότι συνοδευόταν από υποχρέωση επιστροφής του από τους καταναλωτές σε βάθος χρόνου. Πλέον αυτή η υποχρέωση επιστροφής δεν ισχύει.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ένα έκτακτο επίδομα (σε δύο δόσεις) ύψους 650 λιρών για κάθε ένα από τα περίπου 8 εκατομμύρια νοικοκυριά που λαμβάνουν επιδόματα λόγω χαμηλού εισοδήματος.
Επίσης, τα 8 εκατομμύρια νοικοκυριά συνταξιούχων που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν επιπλέον πληρωμή της τάξης των 300 λιρών έκαστο.
Τέλος, τα 6 εκατομμύρια πολιτών που λαμβάνουν επίδομα αναπηρίας θα λάβουν επιπλέον βοήθημα 150 λιρών.
Ο κ. Σούνακ υπολόγισε πως τα 8 εκατομμύρια των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών στη χώρα θα έχουν συνολικό όφελος 1.200 λιρών από τα νέα μέτρα, ένα βοήθημα που σχεδόν καλύπτει τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας που έχουν ήδη γίνει και που θα γίνουν τον Οκτώβριο.
Μαζί με προηγούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που είχε ανακοινώσει ο ίδιος, όπως τη μείωση του δημοτικού τέλους για τα φτωχότερα νοικοκυριά, ο κ. Σούνακ είπε ότι η κυβέρνηση βοηθά τους πολίτες κατά της ακρίβειας με συνολικά 37 δισεκατομμύρια λιτές, δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ.
«Δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα, αλλά μπορούμε να ελαφρύνουμε την πίεση», είπε ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών.
Η σκιώδης Υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς σχολίασε πως η αναστροφή της κυβέρνησης στο θέμα του έκτακτου φόρου για τις επιχειρήσεις ενέργειας δείχνει πως το κόμμα της «κερδίζει τη μάχη των ιδεών στη Βρετανία». Επίσης, μεταξύ άλλων, ζήτησε κατάργηση του ΦΠΑ στην ενέργεια για τα νοικοκυριά.
Στα πρώτα σχόλια για τα μέτρα, ο επικεφαλής του έγκριτου Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών Πολ Τζόνσον έκανε λόγο για «μεγάλο και ακριβό πακέτο» που σε συνδυασμό με τις αυξήσεις φόρων που έχουν ανακοινωθεί καθίσταται «πολύ αναδιανεμητικό, παίρνοντας από αυτούς με τα υψηλότερα εισοδήματα και δίνοντας στους φτωχούς».
Ο πληθωρισμός στο Ην. Βασίλειο έχει σκαρφαλώσει στο 9%, δηλαδή σε υψηλό 40 ετών και σύμφωνα με τις προγνώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας θα υπερβεί το 10% το φθινόπωρο.
Βασική αιτία είναι η πρωτοφανής αύξηση των λογαριασμών ενέργειας για τους καταναλωτές. Οι λογαριασμοί έχουν εκτοξευτεί σε 1.971 λίρες το χρόνο για κάθε νοικοκυριό με τυπική κατανάλωση ενέργειας και αναμένεται να φτάσουν περίπου τις 2.800 λίρες το χρόνο από τον Οκτώβριο.
Αυτό οφείλεται στις αλεπάλληλες αυξήσεις που έχει αποφασίσει η αρμόδια ρυθμιστική αρχή Ofgem στο πλαφόν τιμών ενέργειας, δηλαδή στη μέγιστη χρέωση που μπορούν να επιβάλλουν οι εταιρείες παροχής ενέργειας σε κάθε κιλοβατώρα φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν τα περίπου 24 εκ. νοικοκυριά που υπάγονται στα βασικά τιμολόγια μεταβλητών χρεώσεων.
Πολιτικοί σχολιαστές σημειώνουν ότι με την ανακοινωση των μέτρων σήμερα, μία ημέρα μετά από τη δημοσιοποίηση της επικριτικής έκθεσης Γκρέι για το parygate, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από τη συζήτηση σχετικά με τις ευθύνες του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.