Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Λεπτομέρειες από το παρασκήνιο των αποφάσεων για το χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βρετανία από τον τότε υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ αποκαλύπτει η Daily Telegraph, βασιζόμενη σε 100.000 μηνύματα στο WhatsApp από εκείνη την περίοδο.
Από τα μηνύματα προκύπτει πως ο κ. Χάνκοκ απέρριψε τον Απρίλιο του 2020 τη σύσταση του αρχίατρου σερ Κρις Γουίτι για υποβολή σε τεστ Covid «όλων όσοι πηγαίνουν σε οίκους ευγηρίας» και διαχωρισμό τους από τους υπόλοιπους φιλοξενούμενους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.
Ο υπουργός ανέφερε σε μήνυμά του ότι προτιμούσε -και εν τέλει έπραξε- να καταστήσει υποχρεωτικά τα τεστ μόνο για όσους μετακινούνταν σε οίκους ευγηρίας από νοσοκομεία και όχι από την κοινότητα, καθώς κάτι τέτοιο θα «θόλωνε τα νερά».
Εξέφραζε επίσης ανησυχία ότι αυξάνοντας τα τεστ σε οίκους ευγηρίας δε θα πετύχαινε το στόχο που είχε θέσει, αυθαίρετα κατά τους επικριτές του, για 100.000 τεστ την ημέρα.
Από τα μηνύματα αποκαλύπτεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι το Σεπτέμβριο του 2020, εν μέσω ελλείψεων σε διαθέσιμα τεστ, σύμβουλος του κ. Χάνκοκ κανόνισε ώστε να σταλεί ένα τεστ στο σπίτι του στελέχους των Τόρις Τζέικομπ Ρις-Μογκ για ένα από τα παιδιά του.
Προκύπτει επίσης μια εμμονική προσήλωση του κ. Χάνκοκ στην επίτευξη του στόχου των 100.000 τεστ ημερησίως, κάτι που πέτυχε συνυπολογίζοντας τεστ που απλά είχαν αποσταλεί στους παραλήπτες.
Τα μηνύματα παραχωρήθηκαν στην Telegraph από τη δημοσιογράφο και γνωστή πολέμιο των lockdown Ίζαμπελ Όουκσοτ, με την οποία είχε μοιραστεί τα μηνύματα ο ίδιος ο κ. Χάνκοκ καθώς τον είχε βοηθήσει στη συγγραφή βιβλίου για την περίοδο της πανδημίας.
Πηγή προσκείμενη στον πρώην υπουργό κατηγόρησε τη δημοσιογράφο για παραβίαση νομικής συμφωνίας εμπιστευτικότητας και «εξωφρενική» συμπεριφορά.
Αμφισβήτησε επίσης τα συμπεράσματα της εφημερίδας, υποστηρίζοντας ότι κάποια κρίσιμα μηνύματα παραλείπονται. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται πως το δημοσίευμα της Telegraph εσκεμμένα παραλείπει μηνύματα που δείχνουν ότι ο Ματ Χάνκοκ αποδέχθηκε και στήριξε τις συστάσεις του αρχίατρου, αλλά στη συνέχεια ενημερώθηκε ότι η εξέταση όλων όσων μεταφέρονταν σε οίκους ευγηρίας δεν ήταν δυνατή.
Η κα Όουκσοτ με άρθρο της στην Telegraph υπερασπίζεται την κίνησή της γράφοντας ότι το έκανε διότι η επίσημη έρευνα για το χειρισμό της πανδημίας μπορεί να πάρει χρόνια για να ολοκληρωθεί. «Δεν μπορούμε με τίποτα να περιμένουμε άλλο για απαντήσεις», γράφει, κάνοντας λόγο για εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.