Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
Το γεγονός ότι οι νοσηλευόμενοι φορείς κορωνοϊού στην Αγγλία είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι αν και τα κρούσματα είναι περίπου τριπλάσια, καθώς και το ότι οι ημερήσιες εισαγωγές στο Λονδίνο, επίκεντρο της Όμικρον, παραμένουν εντός ανεκτών επιπέδων, πιστεύεται ότι οδήγησαν τον Μπόρις Τζόνσον στην απόφαση να μην ανακοινώσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα ενόψει Πρωτοχρονιάς.
Σημειώνεται ότι η απόφαση για την Αγγλία έρχεται σε αντίθεση με την επιβολή περιορισμών που έχουν αποφασίσει ,οι αποκεντρωμένες κυβερνήσεις Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας.
Τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στην Αγγλία το προηγούμενο τριήμερο κυμάνθηκαν από 98 τη Δευτέρα έως το ρεκόρ των 113 χιλιάδων ανήμερα τα Χριστούγεννα.
Ο αριθμός των ασθενών Covid που βρίσκονται σε νοσοκομεία της Αγγλίας ήταν τη Δευτέρα 8.474. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 27% σε μία εβδομάδα και για τον υψηλότερο απολογισμό από τις αρχές Μαρτίου.
Είναι όμως επίσης αριθμός μικρότερος από το μισό των 18.350 νοσηλευόμενων ασθενών την ίδια περίοδο πέρυσι, όταν τα κρούσματα ήταν περίπου 31.000. Στην κορύφωση του προηγούμενου μεγάλου κύματος της πανδημίας, στα μέσα Ιανουαρίου, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς κορωνοϊού στην Αγγλία είχαν φτάσει τους 34.336.
Οι ανά ημέρα εισαγωγές ασθενών Covid σε αγγλικά νοσοκομεία έφτασαν ανήμερα τα Χριστούγεννα τις 1.281, που ήταν οι περισσότερες από τις 16 Φεβρουαρίου και μία αύξηση της τάξης του 74% σε μία εβδομάδα. Στην κορύφωση της πανδημίας στις 12 Ιανουαρίου είχαν γίνει 4.100 εισαγωγές στην Αγγλία.
Στο επίκεντρο της έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον στο Λονδίνο, οι ημερήσιες εισαγωγές έφτασαν τα Χριστούγεννα τις 364, αυξημένες κατά 73% σε εβδομαδιαία βάση, αλλά ελαφρώς μειωμένες από τις 390 εισαγωγές της προπαραμονής των Χριστουγέννων.
Ένα κρίσιμο κριτήριο για τη λήψη μέτρων στην Αγγλία πιστεύεται ότι είναι το κατά πόσο οι ημερήσιες εισαγωγές φορέων Covid στην πρωτεύουσα θα ξεπεράσουν το όριο των 400.
Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο τα νοσοκομεία του Λονδίνου είχαν φτάσει να κάνουν 977 εισαγωγές την ημέρα.
Συνολικά οι νοσηλευόμενοι φορείς κορωνοϊού στο Λονδίνο είναι 2.640, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν 4.591.
Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των ασθενών σε αναπνευστήρα στην πρωτεύουσα, που σε μία εβδομάδα αυξήθηκαν από 206 σε 232.
Ο διευθυντής κλινικής εντατικής θεραπείας σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Οξφόρδης Δρ Ραγκίμπ Αλί σχολίασε ότι τα στοιχεία για τους νοσηλευόμενους και τις εισαγωγές είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα, αν και επισήμανε ότι για το σύστημα δημόσιας υγείας η πίεση προκύπτει και από την απουσία προσωπικού λόγω προσβολής από την παραλλαγή Όμικρον.
Αξιωματούχοι του τομέα δημόσιας υγείας σημειώνουν επιπλέον ότι για την ώρα δεν είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των πιο ηλικιωμένων και άρα πιο ευάλωτων πολιτών που χρήζουν εντατικής θεραπείας λόγω κορωνοϊού, πιθανότατα λόγω του ότι το 93% των πολιτών άνω των 60 ετών έχει κάνει και την αναμνηστική δόση του εμβολίου.
Επίσης, ο χρόνος νοσηλείας των φορέων της Όμικρον είναι μικρότερος συγκριτικά με τη Δέλτα και τα συμπτώματα ηπιότερα, ενώ σημαντικό είναι και ποσοστό των ασθενών που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό αφού έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο για άλλο λόγο, όχι δηλαδή για σοβαρά συμπτώματα της COVID-19.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί ειδικοί που προειδοποιούν ότι οι ελεύθερες συναθροίσεις την περίοδο των εορτών και κυρίως η μίξη διαφορετικών ηλικιών θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερο κύμα λοιμώξεων στους πιο ηλικιωμένους και δυνητικά αύξηση των νοσηλειών τις επόμενες εβδομάδες.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.