Κλείσιμο

Βρετανία: Φόρος τιμής στον αποβιώσαντα υπουργό Οικονομικών της Θάτσερ, Νάιτζελ Λώσον

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ έκανε λόγο για έναν υπουργό που «μεταμόρφωσε» τη χώρα και που αποτελούσε «έμπνευση» για τον ίδιο και πολλούς άλλους

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την εκτίμησή τους για το πολιτικό μέγεθος που αποτελούσε ο λόρδος Νάιτζελ Λώσον εκφράζουν Συντηρητικοί πολιτικοί στη Βρετανία, μετά από το θάνατο του πρώην υπουργού Οικονομικών τη νύχτα της Δευτέρας σε ηλικία 91 ετών.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ έκανε λόγο για έναν υπουργό που «μεταμόρφωσε» τη χώρα και που αποτελούσε «έμπνευση» για τον ίδιο και πολλούς άλλους.

Ο λόρδος Λώσον ήταν βουλευτής των Συντηρητικών από το 1974 ως το 1992 και υπηρέτησε στις κυβερνήσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ από το 1981 ως το 1989. Ήταν γνωστός κυρίως ως ο υπουργός Οικονομικών που εφάρμοσε το πολιτικό δόγμα της σιδηράς κυρίας της βρετανικής πολιτικής, θέτοντας τα θεμέλια για το οικονομικό μοντέλο που επικρατεί σήμερα στη Δύση.

Λωσον

Διορίστηκε μέλος της Βουλής των Λόρδων από όπου παραιτήθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, ολοκληρώνοντας μία κοινοβουλευτική σταδιοδρομία περίπου πέντε δεκαετιών.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τον χαρακτήρισε «γίγαντα» της πολιτικής και «ατρόμητη και πρωταρχική φλόγα του συντηρητισμού της ελεύθερης αγοράς».

Ο νυν υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ τον χαρακτήρισε «σπάνιο πολιτικό» καθώς «εκτός από το σκεπτικό μας μεταμόρφωσε και την οικονομία μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι έκανε λόγο για έναν «πραγματικό πολιτικό κύρους», του οποίου η προσφορά δε θα ξεχαστεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έγραψε στο Twitter ότι ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πράγματα για τον Νάιτζελ Λώσον ήταν πως δεκαετίες μετά από τη θητεία του στο Υπουργείο Οικονομικών οι πολιτικοί ρωτούσαν: «τι θα έκανε ο Νάιτζελ σε αυτή την περίπτωση;».

Ο εκλιπών μπήκε στην πολιτική στα 42, όντας επιτυχημένος οικονομικός δημοσιογράφος και διευθυντής του συντηρητικού περιοδικού The Spectator. 

Υπηρέτησε σε διάφορα κυβερνητικά πόστα πριν η Θάτσερ του αναθέσει τα ηνία της οικονομίας της χώρας. Εκείνος προώθησε ριζικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις με μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Λώσον

Ήταν ο υπουργός που εφάρμοσε το λεγόμενο 'Big Bang', δηλαδή την απορρύθμιση της χρηματαγοράς του Σίτι του Λονδίνου, καθιστώντας την πόλη παγκόσμιο οικονομικό κέντρο.

Πάντως το 2010 αναγνώρισε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ήταν εν μέρει απότοκο εκείνης της σεισμικής αλλαγής στη λειτουργία των χρηματαγορών.

Το 1989 παραιτήθηκε από την κυβέρνηση διαφωνώντας με τη Μάργκαρετ Θάτσερ σε θέματα ΕΟΚ και οικονομικής πολιτικής, σηματοδοτώντας για πολλούς την αρχή του τέλους της παντοδυναμίας της.

Στήριξε ενεργά το Brexit και επικρίθηκε ως αρνητής της κλιματικής κρίσης.

Μεταξύ των έξι παιδιών του είναι και η εκ των πλέον διάσημων σεφ στη Βρετανία, η Ναϊτζέλα Λώσον.

Πηγή: skai.gr