ΚΑΙΡΟΣ

«Επιδημία» κλοπών στα πολυκαταστήματα και τα σουπερμάρκετ της Βρετανίας

Οι επιχειρηματίες τονίζουν τα καταστήματα κινδυνεύουν να γίνουν «πεδίο λεηλασίας για θρασείς κλέφτες καταστημάτων και οργανωμένες συμμορίες»

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «επιδημία» κλοπών στα καταστήματα, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της αλυσίδας λιανικής John Lewis, ενώ η εταιρεία στην οποία ανήκει η αλυσίδα καταστημάτων μόδας Primark συντάχθηκε με τις εκκλήσεις του κλάδου προς τις αρχές για την αντιμετώπιση του προβλήματος, λέγοντας πως πλήττονται σοβαρά τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας.

«Έχει γίνει επιδημία. Δυστυχώς την περσινή χρονιά είδαμε διπλάσια τέτοια αδικήματα», δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC η Σάρον Γουάιτ, πρόεδρος της John Lewis Partnership, στην οποία ανήκουν πολυκαταστήματα και τα σουπερμάρκετ Waitrose.

Χθες, Δευτέρα, η Γουάιτ κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να δημιουργήσει μια επιτροπή για να εξετάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα των πόλεων, λέγοντας ότι κινδυνεύουν να γίνουν «πεδίο λεηλασίας για θρασείς κλέφτες καταστημάτων και οργανωμένες συμμορίες».

Σήμερα ο Τζορτζ Γουέστον, διευθύνων σύμβουλος της Associated British Foods, στην οποία ανήκει η Primark, δήλωσε πως η αλυσίδα μόδας αύξησε τις δαπάνες της για φρουρούς ασφαλείας, για κάμερες κλειστού κυκλώματος (CCTV) και για να εξοπλίσει το προσωπικό της με κάμερες σώματος, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις κλοπές.

«Όμως χρειάζεται να υπογραμμίσουμε, όπως και άλλοι έχουν υπογραμμίσει, το ρόλο της αστυνομίας, της εισαγγελίας και των δικαστών στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το οποίο απλώς επιδεινώνεται διαρκώς», δήλωσε ο Γουέστον σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς.

«Κάνουν περισσότερα, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γουέστον, κάποιες από τις κλοπές είναι «πολύ οργανωμένες» και η Primark έχει επίσης διαπιστώσει υψηλότερα επίπεδα αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Τα σχόλιά του απηχούν αυτά του διευθύνοντα συμβούλου της Tesco Κεν Μέρφι, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα πως η μεγαλύτερη αλυσίδα σουπερμάρκετ της Βρετανίας προσφέρει κάμερες σώματος στα μέλη του προσωπικού της που τις χρειάζονται.

Ο Μέρφι ζήτησε επίσης να αλλάξει ο νόμος ώστε η κακομεταχείριση εργαζομένων σε καταστήματα λιανικής και η βία εναντίον τους να καταστούν συγκεκριμένο αδίκημα στη Βρετανία.

Πηγή: skai.gr