Ο χαρακτηρισμός ενός άνδρα ως φαλακρού στο χώρο εργασίας ισοδυναμεί με σεξουαλική παρενόχληση στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αποφάσισε την Πέμπτη εργατικό δικαστήριο.
«Η τριχόπτωση είναι πολύ πιο συχνή στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, επομένως η χρήση του όρου σχετίζεται ‘εγγενώς με το φύλο’ - και αντιστοιχεί με το σχολιασμό του μεγέθους του γυναικείου στήθους», ανέφερε το εργατικό δικαστήριο, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph.
Το πόρισμα - το οποίο, ίσως συμπτωματικά, έγινε από τρεις δικαστές με έλλειψη τριχοφυίας, προέκυψε με την υπόθεση ενός ηλεκτρολόγου, του Τόνι Φιν, ο οποίος μήνυσε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση με έδρα το Γιορκσάιρ.
Ένας από τους επόπτες του Φιν, ο Τζέιμι Κινγκ, φέρεται να τον αποκάλεσε «χοντρό φαλακρό μ..…», ενώ αργότερα ο ενάγων απολύθηκε από τη βρετανική Bung με έδρα το Δυτικό Γιορκσάιρ, η οποία κατασκευάζει ξύλινα βαρέλια.
Η κατηγορία οδήγησε στην επιτροπή, με επικεφαλής τον δικαστή Τζόναθαν Μπρέιν, να εξετάσει εάν η αλωπεκίαση του Κινγκ ήταν απλώς προσβλητική - ή αναβαθμιζόταν στο επίπεδο της παρενόχλησης.
«Κατά την κρίση μας, υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της λέξης ‘φαλακρός’ από τη μια πλευρά και του προστατευμένου χαρακτηριστικού του φύλου από την άλλη», ανέφερε το δικαστήριο. «Βρίσκουμε ότι σχετίζεται εγγενώς με το φύλο».
Στην απόφαση σημειώνεται ότι ο δικηγόρος της εταιρείας «είχε δίκιο που υποστήριξε ότι οι γυναίκες καθώς και οι άνδρες μπορεί να είναι φαλακροί», αλλά υποστήριξε ότι «η αλωπεκίαση είναι πολύ πιο διαδεδομένη στους άνδρες παρά στις γυναίκες». «Έτσι είναι πολύ πιο πιθανό ένα άτομο που δέχεται μια παρατήρηση όπως αυτή του κ. Κινγκ να είναι άνδρας» προσθέτει η απόφαση. Οι δικαστές επίσης θεωρούν ότι το να γίνεται κριτική στον Φιν για το άτριχο κεφάλι του ήταν «μειωτική» και «ταπεινωτική». «Κατά την κρίση μας ο κύριος Κινγκ ξεπέρασε τα όρια κάνοντας προσωπικές παρατηρήσεις στον ενάγοντα σχετικά με την εμφάνισή του» τονίζεται.
«Είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε άλλο συμπέρασμα εκτός από το ότι ο κ. Κινγκ είπε αυτά τα λόγια με σκοπό να παραβιάσει την αξιοπρέπεια του Φιν και τη δημιουργία ενός εκφοβιστικού, εχθρικού, ταπεινωτικού, μειωτικού ή προσβλητικού περιβάλλοντος για αυτόν», αναφέρεται. «Κατά τη δική του παραδοχή, πρόθεση του κ. Κινγκ ήταν να απειλήσει [τον κ. Φιν] και να τον προσβάλει».
Πέραν της δικαίωσης του Φιν για σεξουαλική παρενόχληση, το δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία τον είχε απολύσει άδικα μετά από 24 χρόνια εργασίας. Η αποζημίωση του Φιν θα καθοριστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.