ΚΑΙΡΟΣ

Βρετανία: Μετά τα καύσιμα απειλείται και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Η Βρετανία αναζητεί κρεοπώλες

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή εκτός από έλλειψη επαγγελματιών οδηγών και σημαντική έλλειψη χιλιάδων κρεοπωλών, κάτι που προκαλεί ανησυχία για περιορισμένη διαθεσιμότητα κρεάτων στην αγορά την περίοδο των εορτών.

Όπως αποκαλύπτουν οι Times, η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο έκτακτης διάθεσης βίζας εργασίας σε χίλιους κρεοπώλες από το εξωτερικό, ώστε να καλυφθούν τα κενά.

Στην κίνηση αυτή φέρεται να αντιτίθεται η Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, που θεωρεί ότι η έκτακτη χορήγηση βίζας σε επαγγελματίες πέραν των οδηγών βαρέων οχημάτων και εργαζομένων στην κτηνοτροφία που έχει ήδη ανακοινωθεί, θα συνιστά υπερβολική επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών μετά από το Brexit.

Ο Βρετανικός Σύνδεσμος Επεξεργασίας Κρέατος αναφέρει ότι στον τομέα υπάρχει έλλειψη περίπου 15.000 εργαζομένων, με αποτέλεσμα να εκτελούνται πλέον μόνο βασικές εργασίες ώστε να μην ξεμείνουν τα σουπερμάρκετ από κρέας.

Εκπρόσωπος του Συνδέσμου τόνισε ότι ναι μεν δεν υπάρχει έλλειψη κρεάτων στα ράφια αυτή τη στιγμή, αλλά δεν έχει γίνει η προεργασία που απαιτείται για την αυξημένη ζήτηση και τις πιο επιλεκτικές απαιτήσεις από τους καταναλωτές την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αν και υπό το νέο μεταναστευτικό σύστημα οι κρεοπώλες υπάγονται στους ειδικευμένους εργαζόμενους και επομένως επιτρέπεται η έλευσή τους στη Βρετανία υπό όρους, η βιομηχανία έχει ζητήσει να χορηγηθούν έκτακτες βίζες εργασίας για άμεση κάλυψη των κενών και με παράλειψη ορισμένων προϋποθέσεων, όπως η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Η Εθνική Ένωση Αγροτών προειδοποιεί ότι η έλλειψη κρεοπωλών θα οδηγήσει στη σφαγή έως και 150.000 χοίρων το προσεχές δεκαήμερο που δε θα διατεθούν στην αγορά.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προσφέρει εκτάκτως 5.500 βίζες εργασίας τρίμηνης διάρκειας για εργασία στη βιομηχανία πουλερικών. Το Βρετανικό Συμβούλιο Πουλερικών εκτιμά ότι η παραγωγή γαλοπούλας για τα φετινά Χριστούγεννα είναι μειωμένη κατά 20% λόγω έλλειψης εργατών.