Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
Εννέα στους δέκα ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύεται ότι έχουν αναπτύξει κάποιο βαθμό αντισωμάτων κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής.
Τα στοιχεία βασίζονται σε δείγμα αποτελεσμάτων εξετάσεων αίματος από πολίτες στην κοινότητα, δηλαδή εκτός νοσοκομείων και άλλων υγειονομικών δομών, κατά την εβδομάδα που άρχιζε στις 14 Ιουνίου.
Η ανάπτυξη αντισωμάτων προκύπτει από τον εμβολιασμό ή από προσβολή του οργανισμού από τον ιό.
Τα στοιχεία αυτά θα ενθαρρύνουν την κυβέρνηση που έχει ανακοινώσει την κατάργηση σχεδόν όλων των μέτρων κατά της πανδημίας στις 19 Ιουλίου, παρά τις προειδοποιήσεις από επιστήμονες και από την αντιπολίτευση ότι διακινδυνεύει την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.
Κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης με ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό το μεσημέρι ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίστηκε την απόφασή του λέγοντας ότι οι επιστήμονες έχουν καταστήσει σαφές πως τα εμβόλια έχουν κόψει το δεσμό μεταξύ κρουσμάτων και σοβαρής νόσησης και θανάτου.
Μάλιστα ο βασιλικός καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σερ Τζον Μπελ συμφώνησε ότι η ανοσία από τα εμβόλια θα αυξάνεται, σχολιάζοντας ότι δε βλέπει λόγο για την κυβέρνηση να ταλαντεύεται ως προς το σχέδιο άρσης των μέτρων στις 19 του μήνα. «Βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, για την ακρίβεια γεμάτο κατά τα 3/4», σχολίασε ο διακεκριμένος επιστήμονας.
Αντίθετα, ο νομπελίστας διευθυντής του επιστημονικού Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ, σερ Πολ Νερς προειδοποίησε ότι «δεν είναι λογικό να ανοίγουμε τόσο πολύ τόσο γρήγορα όταν το επίπεδο των λοιμώξεων αυξάνεται τόσο γρήγορα».
Ο σερ Πολ τόνισε ότι για παράδειγμα δε βγάζει νόημα η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση να αφεθεί στην ουσία ο ιός να εξαπλωθεί υπό τη μορφή της μετάλλαξης Δέλτα «ενθαρρύνει» την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο. «Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια παραλλαγή ανθεκτική στο εμβόλιο», προειδοποίησε ο Βρετανός κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ιατρικής.
Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κουάρτενγκ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η άδεια για μεγάλα πλήθη θεατών στο Γουέμπλεϊ για το Euro 2020 δε θα προκαλέσει εστίες έξαρσης του κορωνοϊού. «Μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το ρίσκο», ήταν η απάντηση του υπουργού σε σχετικό ερώτημα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.