Μέσα στο ιδιωτικό, υπερπολυτελές, θωρακισμένο τρένο «φάντασμα» του Πούτιν (βίντεο - φωτογραφίες)

Γυμναστήριο, σπα, χαμάμ και κέντρο αισθητικής (!) είναι ανάμεσα στις ανέσεις που απαιτεί στα ταξίδια του ο Ρώσος πρόεδρος 

Όταν δεν ταξιδεύει με αεροπλάνο στο αχανές εσωτερικό της χώρας του, ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί το ιδιωτικό του τρένο για ασφάλεια και μυστικότητα στις μετακινήσεις του, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. 

Πρόκειται για μία αμαξοστοιχία θωρακισμένη και τόσο πολυτελής που επισκιάζει ακόμα και το θρυλικό Orient Express. 

τραινο

Σύμφωνα με έρευνα του Dossier Center, ( σε συνεργασία με CNN, Süddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk και Norddeutscher Rundfunk), το ιδιωτικό τρένο του Πούτιν κόστισε στον ρωσικό λαό σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από τα... κλασσικά βαγόνια-σαλόνια, τραπεζαρίες, γραφεία, υπνοδωμάτια, μπάνια κτλ, ανάμεσα στις ανέσεις που απαιτεί να απολαμβάνει στα ταξίδια του ο Ρώσος πρόεδρος είναι γυμναστήριο, σπα, χαμάμ και περιποίηση προσώπου, καθώς στο τρένο υπάρχει και ειδικό κέντρο κοσμετικής αισθητικής (!). 

τρενο

τρενο

Επίσης, υπάρχει βαγόρι-κινηματογράφος και νοσοκομείο με πλούσιο ιατρικό εξοπλισμό έκτακτη ανάγκης, ώστε να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να προκύψει. 

Το τρένο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας ενώ τα τηλέφωνα και η υπηρεσία Διαδικτύου προστατεύονται από υλικό κρυπτογράφησης.

τρενο

Η αμαξοστοιχία του Πούτιν χαρακτηρίζεται και «τρένο-φάντασμα» , καθώς εξωτερικά μοιάζει με τους υπόλοιπους ρωσικούς συρμούς, ώστε να μη μπορεί να εντοπιστεί.

Όχι και τόσο... θωρακισμένο

Φαίνεται όμως ότι, αν και θα περίμενε κανείς το τρένο του Πούτιν να είναι «απόρθητο φρούριο», η ασφάλεια του προέδρου δεν είναι και τόσο διασφαλισμένη.

Όπως δήλωσε δημοσιογράφος που συμμετείχε στην έρευνα του Dossier Center, η θωράκιση στο τρένο δεν παρέχει προστασία έναντι σοβαρών απειλών (όπως πχ βόμβα) αλλά προστατεύει μόνο από πυροβολισμούς. 

τρενο

«Επιπλέον, τα ειδικά συστήματα επικοινωνίας που είναι εγκατεστημένα μέσα στο τρένο είναι απελπιστικά ξεπερασμένα» είπε στο Newsweek ο Ίλια Ροζντεστβένσκι.

«Με άλλα λόγια, όλη η μυστικότητα και η ασφάλεια θυσιάστηκαν για χάρη της πολυτέλειας», κατέληξε ο ρεπόρτερ. 

Πηγή: skai.gr