ΚΑΙΡΟΣ

Βιετνάμ: Σπάνια επίσκεψη του αεροπλανοφόρου «Ρόναλντ Ρήγκαν», εν μέσω εντάσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Η επίσκεψη του USS Ronald Reagan είναι μόλις η τρίτη για αμερικανικό αεροπλανοφόρο από το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ

Tο αμερικανικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο «Ρόναλντ Ρήγκαν» θα σταματήσει στο λιμάνι Ντάναγκ του κεντρικού Βιετνάμ την Κυριακή. Πρόκειται για μια σπάνια επίσκεψη αμερικανικού πολεμικού πλοίου, σε μια εποχή, μάλιστα, αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το αεροπλανοφόρο θα φτάσει το απόγευμα της Κυριακής και θα παραμείνει στο Ντάναγκ μέχρι τις 30 Ιουνίου, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Βιετνάμ.

Η επίσκεψη του USS Ronald Reagan είναι μόλις η τρίτη για αμερικανικό αεροπλανοφόρο από το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ.

Το USS Theodore Roosevelt σταμάτησε στο Βιετνάμ το 2020 για να σηματοδοτήσει τα 25 χρόνια από το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ το 1975.

Φέτος η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αναβαθμίσει τους επίσημους δεσμούς της με το Βιετνάμ, εν μέσω των συχνών διαφωνιών του Ανόι με το Πεκίνο για τα όρια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα διεκδικεί τα ύδατα σχεδόν στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένων των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών του Βιετνάμ και άλλων χωρών της περιοχής.

Οι αερομεταφορείς των ΗΠΑ διασχίζουν συχνά την πλούσια σε ενέργεια θάλασσα, η οποία αποτελεί κρίσιμος δρόμος για το παγκόσμιο εμπόριο. Τα πολεμικά πλοία συχνά κινούνται υπό την επιτήρηση κινεζικών σκαφών.

Την Τετάρτη, το κινεζικό αεροπλανοφόρο Shandong και μια ομάδα πλοίων συνοδείας έπλευσαν νότια μέσω του ευαίσθητου στενού της Ταϊβάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.
 

Πηγή: skai.gr