Οι αρχές του Βερολίνου απαγορεύουν στους ψευτοαμερικανούς στρατιώτες την πρόσβαση στο Τσέκποϊντ Τσάρλι

Οι αρχές του Βερολίνου αποφάσισαν σήμερα, 30 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, να απαγορεύσουν στους ψευτοαμερικανούς στρατιώτες, που πληρώνονταν για να φωτογραφηθούν με τουρίστες, την πρόσβαση στο σημείο όπου βρισκόταν το Checkpoint Charlie.

Στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας, το Τσέκποϊντ Τσάρλι υπήρξε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ένα από τα κύρια σημεία διέλευσης ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση την εποχή του Τείχους. Μετά το 1989 έγινε ένας από τους τόπους που επισκέπτονται περισσότερο οι τουρίστες.

Μια δεκαριά ηθοποιοί, με αμερικανική στολή, βρίσκονται εκεί μονίμως από τις αρχές του 2000 για να φωτογραφίζονται επ' αμοιβή από τους επισκέπτες ή για να πωλούν ψεύτικες βίζες ή γραμματόσημα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Οι αρχές του Βερολίνου αποφάσισαν να βάλουν τέλος σ' αυτή τη «μη ανεκτή» χρήση του δημόσιου χώρου.

Ο επικεφαλής αυτής της ομάδας των ηθοποιών διαβεβαιώνει πως αυτοί οι τελευταίοι που, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, μπορεί να κέρδιζαν από 1.500 έως 5.000 ευρώ την ημέρα, παίρνουν μόνο όσα χρήματα προαιρούνται να τους δώσουν οι τουρίστες.

Όμως η αστυνομία του Βερολίνου διεξήγαγε μυστική έρευνα η οποία έδειξε πως οι τουρίστες που δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν, μπορεί να υποστούν λεκτική ή και σωματική κακομεταχείριση από τους ηθοποιούς.

«Δεν καταλαβαίνουμε αυτό το ξαφνικό τέλος. Αναγκάσθηκα να απολύσω έξι συναδέλφους», διαμαρτύρεται στην Bild ο Τομ Λουστσάιτ, ο επικεφαλής αυτής της ομάδας των ηθοποιών, υποσχόμενος ότι «δεν θα εγκαταλείψει» και ότι θα «επιστρέψει» στο μέρος αυτό.

Το Τσέκποϊντ Τσάρλι μετατράπηκε μέσα σε 30 χρόνια, από νευραλγικό σημείο της σύγκρουσης Ανατολής-Δύσης, θέατρο το 1961 μιας ανησυχητικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε αμερικανικά και σοβιετικά άρματα μάχης, σε μια εμπορική περιοχή για καταναλωτές.

Εδώ και χρόνια διεξάγεται ζωηρή συζήτηση στο Βερολίνο για το μέλλον αυτού του χώρου ανάμεσα σε υποστηρικτές της οικοδόμησης κατοικιών και υποστηρικτές της δημιουργίας ενός τόπου μνήμης αυτών που έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να διασχίσουν το Τείχος.

Η πόλη της Ρώμης είχε κι αυτή επιχειρήσει, πριν από μερικά χρόνια, να εξαλείψει την παρούσια των μεταμφιεσμένων σε ρωμαίους λεγεωναρίους γύρω από το Κολοσσαίο, οι οποίοι ζητούσαν χρήματα για να φωτογραφηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ