Βέλγος πρωθυπουργός: Πολύ ισχυρή η αστυνομική παρουσία στις Βρυξέλλες - Στην κατηγορία 4 το επίπεδο συναγερμού

Ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο ζήτησε μάλιστα από τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση

Όσο το επίπεδο συναγερμού παραμένει στην υψηλότερη βαθμίδα (Κατηγορία 4) θα υπάρχει πολύ ισχυρή παρουσία αστυνομίας στις Βρυξέλλες, ενώ ζητείται από τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση τόνισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρόο μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο rtl.

O Αλεξάντερ Ντε Κρόο εξέφρασε τη λύπη του για το τρομοκρατικό χτύπημα που κόστισε τη ζωή σε δύο Σουηδούς και είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό ενός ακόμη ανθρώπου.

«Είχε αγώνα ποδοσφαίρου που φυσιολογικά είναι μία στιγμή χαράς, γιορτής», αλλά αντί γι'αυτό δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με «βάρβαρο τρόπο» επισήμανε ο Βέλγος πρωθυπουργός. Παράλληλα, έκανε λόγο για «μαύρη ώρα» για το Βέλγιο και τη Σουηδία. Ο Ντε Κρόο υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο 45χρονος Τυνήσιος έδρασε μόνος. «'Ηταν γνωστός στις αρχές για άλλα θέματα, αλλά όχι για εξτρεμισμό και γι'αυτό δεν ήταν στη λίστα των ριζοσπαστικοποιημένων» προσέθεσε.

Παράλληλα, ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση RTL-Tvi είπε ότι αναμένει εντός της ημέρας απάντηση από τις αρμόδιες Αρχές, για ποιο λόγο ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης βρισκόταν στη χώρα, ενώ είχε απορριφθεί το αίτημα ασύλου του.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός είπε ότι δεν κατανοεί γιατί ένα άτομο που έχει λάβει πολλαπλές εντολές να εγκαταλείψει την επικράτεια εξακολουθεί να βρίσκεται στο Βέλγιο και δεν παρακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το αίτημα του άνδρα για άσυλο απορρίφθηκε. «Ουσιαστικά είχε λάβει εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα. Δεν βρισκόταν σε κέντρο ασύλου, ήταν στις Βρυξέλλες, δεν είχε πια σπίτι και ως εκ τούτου οι υπηρεσίες δεν μπορούσαν να τον παρακολουθήσουν. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που θέλω να απαντηθούν σήμερα το απόγευμα», είπε ο Ντε Κρόο. Ωστόσο, εξήγησε ότι ο δράστης «ήταν γνωστός στην αστυνομία αλλά όχι για βίαιο ριζοσπαστισμό (…) και δεν υπήρχε σύνδεση με τον εξτρεμισμό», τονίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί γιατί δεν έγινε σωστή αξιολόγηση και δεν ήταν καταγεγραμμένος στις λίστες της αντιτρομοκρατικής.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι ο φερόμενος ως δράστης δεν φαίνεται να ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο δίκτυο κι' ότι «όλα δείχνουν ότι αυτός ο άνθρωπος έδρασε εντελώς ατομικά».

Αύριο, Τετάρτη ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα βρεθεί στις Βρυξέλλες κατόπιν πρόσκλησης του Αλεξάντερ Ντε Κρόο για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

Πηγή: skai.gr