ΚΑΙΡΟΣ

Βασανιστήρια και σεξουαλική βία χρησιμοποιούνται συνήθως από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αναφέρει έκθεση

Από τα θύματα, τουλάχιστον το 43% ανέφερε ρητά τις πρακτικές βασανιστηρίων στα κέντρα κράτησης, αναφέροντας τη σεξουαλική βία ως κοινή τακτική που τους επιβλήθηκε από Ρώσους φρουρούς

Σχεδόν οι μισοί Ουκρανοί που κρατούνται σε ρωσικά κέντρα κράτησης στη Χερσώνα υποβλήθηκαν σε εκτεταμένα βασανιστήρια, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η έκθεση αποκαλύπτει έρευνα 320 περιπτώσεων κράτησης στη Χερσώνα, σε περισσότερα από 35 αναγνωρισμένα κέντρα κράτησης. Συντάχθηκε από την Mobile Justice Team, μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας Atrocity Crimes Advisory Group (ACA) που χρηματοδοτείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και τις ΗΠΑ και συστάθηκε από τη διεθνή νομική εταιρεία και ίδρυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Global Rights Compliance, για να υποστηρίξει το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας (OPG).

Από αυτά τα θύματα, τουλάχιστον το 43% ανέφερε ρητά τις πρακτικές βασανιστηρίων στα κέντρα κράτησης, αναφέροντας τη σεξουαλική βία ως κοινή τακτική που τους επιβλήθηκε από Ρώσους φρουρούς, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες κρατούμενες, με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα να δείχνουν ότι το στρατιωτικό προσωπικό ήταν πιο πιθανό να βιώσει βασανιστήρια στα κέντρα κράτησης. Ένας από τους συντάκτες της έκθεσης λέει ότι στοχοποιήθηκαν και όσοι είχαν οικογένειες στο στρατό.

«Τις περισσότερες φορές τα βασανιστήρια είναι απλώς τιμωρία και, εκτός από την τιμωρία για την πραγματική στρατιωτική θητεία του μέλους της οικογένειάς τους, είναι και τιμωρία, επειδή πρόκειται για Ουκρανούς πολίτες», αναφέρει η Anna Mykytenko, ανώτερη νομική σύμβουλος και υπεύθυνη για την Ουκρανία στην Global.

Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 36 θύματα ανέφεραν τη χρήση ηλεκτροπληξίας κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, συχνά ηλεκτροπληξία στα γεννητικά όργανα από Ρώσους φρουρούς. Άλλα θύματα ανέφεραν απειλές για ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων και τουλάχιστον ένα θύμα αναγκάστηκε να γίνει μάρτυρας του βιασμού ενός άλλου κρατούμενου με τη χρήση αντικειμένου καλυμμένο με προφυλακτικό.

«Σε ό,τι αφορά τους άνδρες, η πλειονότητα των εγκλημάτων είναι σεξουαλικά βασανιστήρια των γεννητικών οργάνων ως μια μορφή τιμωρίας για το γεγονός ότι είναι Ουκρανοί και τους αποκλείει από το να κάνουν παιδιά», προσθέτει η Mykytenko.

Η έκθεση προσθέτει ότι η ασφυξία, ο εικονικός πνιγμός, οι άγριοι ξυλοδαρμοί και οι απειλές για βιασμό ήταν άλλες τεχνικές που χρησιμοποιούνται συνήθως εναντίον κρατουμένων από Ρώσους φρουρούς στους θαλάμους βασανιστηρίων της Χερσώνας, σύμφωνα με την ειδική μονάδα. Η Mykytenko λέει ότι οι τακτικές του βιασμού και βασανιστηρίων αποσκοπούν στο να  εξαλείψουν την ουκρανική ταυτότητα.

Ο Barrister Wayne Jordash, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Global Rights Compliance, μοιράστηκε παρόμοια άποψη.

«Οι τακτικές βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας που αποκαλύπτει το Γραφείο της Εισαγγελίας από τα κέντρα κράτησης της Χερσώνας υποδηλώνουν ότι το σχέδιο του Πούτιν για εξάλειψη της ουκρανικής ταυτότητας περιλαμβάνει μια σειρά από εγκλήματα που υποδηλώνουν γενοκτονία», είπε σε δήλωση που συνόδευε την έκθεση. «Τουλάχιστον, το μοτίβο που παρατηρούμε είναι συνεπές με ένα κυνικό και υπολογισμένο σχέδιο ταπείνωσης και τρομοκρατίας εκατομμυρίων Ουκρανών πολιτών προκειμένου να υποταχθούν στην επιταγή του Κρεμλίνου».

Η Mykytenko πιστεύει ότι ορισμένα από τα μοτίβα που παρατηρήθηκαν στη Χερσώνα  θα μπορούσαν τελικά να θεωρηθούν γενοκτονικά, αν και αναγνωρίζει ότι είναι δύσκολο να αποδειχθεί κάτι τέτοιο και απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

«Υπάρχουν κάποιοι δείκτες γενοκτονίας», λέει. «Η γενοκτονία είναι ένα πολύ δύσκολο έγκλημα να αποδειχθεί λόγω της ειδικής πρόθεσης. Σπάνια είναι αρκετά άμεσο ώστε να μπορούμε να το αποδείξουμε, αλλά εργαζόμαστε για να παρέχουμε αρκετή υποστήριξη στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ώστε να είναι σε θέση να διαπιστώσει εάν τα στοιχεία υποστηρίζουν αυτό το εύρημα».

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για βασανιστήρια και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία αν και υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία για το αντίθετο, που ερευνήθηκαν, συγκεντρώθηκαν και κοινοποιήθηκαν από διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη σχολιάσει την έκθεση.
 

Πηγή: skai.gr