Βαρύ πλήγμα για την τουρκική αεροπορία: Επίσημα εκτός προγράμματος F-35

Βαρύ πλήγμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέστη οριστικά το αξιόμαχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, και ειδικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επισήμως τη Δευτέρα ότι αγοράζει το υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία στο πλαίσιο του σχετικού αμερικανοτουρκικού προγράμματος. 

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα αγοράσει επίσημα οκτώ μαχητικά F-35A που κατασκευάστηκαν αρχικά από την Lockheed Martin για την Τουρκία ως μέρος μιας τροποποίησης συμβολαίου 862 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης έξι επιπλέον F-35A με κατάλληλες τροποποιήσεις για την αμερικανική πολεμική αεροπορία. 

Ένας αξιωματούχος της άμυνας δήλωσε στο σάιτ Defense News την Τρίτη ότι η τροποποίηση της σύμβασης πληροί τις προϋποθέσεις για την αμυντική πολιτική και τους λογαριασμούς δαπανών του Κογκρέσου για το έτος 2020. 

Η Τουρκία είχε προγραμματίσει να αγοράσει 100 F-35A κατά τη διάρκεια του κοινού προγράμματος, αλλά αποπέμφθηκε από το πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2019 αφότου αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από αξιωματούχους των ΗΠΑ. 

Σε αυτό το σημείο, τα πρώτα F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία είχαν ήδη βγει από τη γραμμή παραγωγής και οι πιλότοι και οι συντηρητές της γείτονος εκπαιδεύονταν σε δύο βάσεις των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα αεροσκάφη δεν παραδόθηκαν ποτέ επίσημα στην Τουρκία.

Έκτοτε, η μοίρα των τουρκικών αεροσκαφών ήταν ανοιχτό ερώτημα. Τον Ιανουάριο, το Defense One ανέφερε ότι 24 τουρκικά F-35 βρίσκονταν σε κάποιο στάδιο παραγωγής, αλλά η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία για το τι θα τους συμβεί.

Το F-35 Lightning II είναι ένα μονοθέσιο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατηρησιμότητας μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς που κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία εταιριών της οποίας ηγείται η Lockheed Martin με σημαντικότερους εταίρους τις Northrop Grumman και BAe Systems. Λόγω του υπερσύγχρονου εξοπλισμού του θεωρούνταν ικανό να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, ακόμα και με την προγραμματισμένη αναβάθμιση των ελληνικών F-16.

Πηγή: skai.gr